Mirabella chutneyval töltött csirkecomb

Mit ád ég, tegnap hallottam egy kedves kis hangot: "Éhes vagyok!....HÚSRA!!!"
Okkké akkor valami lehetőleg olyan húsétel elkészítésébe fogok bele, ami újdonság, de azért nem bizarro extravagganza, olyanba, aminek minden hozzávalója ismerős, de valami más.
Sohasem tudom mi lesz a végeredmény, amikor előveszem a húst, csak hozza magát egyik gondolat a másik után.
A kicsit távoli jövőbeni angliai utunk körül jár az agyam. Hangolódom és gondolkodom róla, ez azt jelenti, hogy olyan főzőműsorokat is (sokadjára) megnézek, ami körüljárja ezt a témát. Az agyam így lyukadt ki az angol korona egykori legcsillogóbb ékkövénél, Indiánál. Hmmm mit kaptunk mi a rómaiaktól? A Brian életéből kiszakadva és megfordítva a gondolatmenetet, mit adott az indiai konyha fehér megszállóinak?
Sorolhatnánk: többek között a Curry (amit Anglia egyik "nemzeti" ételének választottak a lakói), Tikka masala és a mai írásom főszereplője, a chutney.
Ha körbe kellene írnom azt mondanám leegyszerűsítve és prózaian: olyan lekvár, amiben hagyma és só is van a gazdag, melengető fűszerek és a cukor mellett. Nos, ezzel töltöttem meg a csirkecombokat, kihagytam belőle a fűszereket, csak a zöldség és gyümölcs íze, az édes, a pikáns, a sós maradt.
A végeredmény olyan mint Oroszország: nem érteni kell, hanem hinni benne, ugyanis az íze különleges, dekadens, csak kicsit húzódozol előle, amíg meg nem kóstolod, de azután jót eszel belőle. Ne feledd a gát csak az agyadban van, hogy a hagyma és az édes kedves mirabella nincsenek barátságban.

Hozzávalók:
4 alsó és 4 felső csirkecomb
3 tk só
1 evk cukor
1 fej hagyma
15 szem egész koriander (frissen megtörve)
15 szem vörös mirabella
1 dl pezsgő

Elkészítés:
Először a keveréket állítsuk össze: a hagymát apró kockákra vágjuk fel, adjunk hozzá 2 tk sót és a cukrot, a durvára összetört koriandert, végül a megfelezett, kimagozott gyümölcsöt. Keverjük át, addig, hogy a cukor teljesen elolvadjon benne.
A csirkecombokat, ha kell vágjuk ketté, csináljunk egy zsebet a bőr alá, majd egy evőkanálnyi tölteléket töltsünk bele. Összenyomogathatjuk, hogy a végén ne maradjon ki belőle, a gyümölcs úgyis összeesik. Töltsük meg mindegyik húst, majd tegyük tűálló tálba. Az utolsó teáskanál sót a tetején osszuk el, szórjunk keveset mindenhova. Öntsük fel 1 dl pezsgővel (fehérbor is megteszi), takarjuk le légmentesen, majd tegyük a sütőbe az elején alacsony, majd később közepes lángon. Nagyjából másfél óra alatt készre sül. Ellenőrizzük, ha úgy látjuk, hogy megfőtt, vegyük le az alufóliát és pirítsuk, amíg piros nem lesz.
Tálaláskor készíthetünk hozzá rizst, esetleg sütőben sült burgonyát. 



  
   
 
 
    

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája