Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája


Ha lenne egy kis előretervezés az életemben, akkor ezt a cikket valamikor az ősz derekára időzíteném, mert akkor annyi zöld "hulladék", nyesedék, elhullott levél keletkezik egy darab földön. Nézzétek el nekem, impulzus gondolkodó vagyok, évszakoktól függetlenül.
Erről a témáról már olvastam kb fél évvel ezelőtt, akkor is lenyűgözött, de másban voltam benne, elsiklottam felette. De sebaj, ebben az évben már lesz terem és módom arra, hogy előre gondolkodjam és felterjesszem megbeszélendő témaként a családban.
A gondolat a komposzt melegítésről, vagy komposzt kazánról szól, ami nekem bizarrul tetszik benne, az a csodálatos, természetes körforgásba beilleszthető, szinte fillérekből és hulladékból megoldható "szerkezet", ami csodálatosan nyújtja a kiegészítő fűtést a házadban. Zseniálisnak tartom, ahogy a kis élő szervezetek a szorgos lebontó munkájuk melléktermékeként hőt is termelnek, ami téged is melegíthet!
Amíg szükség van rá, rásegít a fűtésre, amikor eljön a tavasz és már nem kell fűteni, akkor lebontod és ha a kertedben nem is, önmagában mint termelőközeg használható, terméketlen szikes részek javíthatók fel a segítségével.


Úgy juthatsz hőenergiához, hogy közben nem kell egy gyufát sem meggyújtanod, önjáró rendszer, különösebb képzettség nélkül kezelhető, épp ezért a "túl szép hogy igaz legyen" kategóriába sorolja ezt az emberek nagy hányada. Vagy kiabál az amerikai filmekből látott, haragos zöld pázsitról és a szofisztikált grillezésről kialakított, tujával teletűzdelt kertképe, hogy nehogy már egy ilyen monstrum csúfítsa el a szép rendezett telkét.

A komposzttal való víz melegítő rendszer ötletét egy Jean Pain nevű francia úriember fejlesztette ki, aki erdészként a fák alól összeszedett gallyakat, éghető kisebb részeket aprította fel és jobb híján, kupacba rakta. Nem lakott rossz helyen, a Cote d'Azur-on, ahol a gyakoriak voltak az erdőtüzek, aljzat takarítással védekeztek ellene. Ezért sem volt érdemes meggyújtani, hogy eltüntesse. Olvasmányélményeiből és a helyszín régi történetei között ő is hallott arról, hogy templomos lovagok terméketlen földeket, kiszáradt, sziklás helyeket virágzó édenné tudtak varázsolni, mert ismerték a termőföld "készítésének" metódusát.
Kitérő: Egy másik érdekes ember, Mérei Pál nevű honfitársunk ezzel az adalékkal, Pain komposztjával telepített gyümölcsöst a legkopárabb Provance-i filléres földekre, amin még a kecskék sem legelhettek. Majd az ő történetét is leírom hamarosan, mert zseniális.  
Az aprítékot hónapokra vízzel teli, hatalmas kádakba merítették és utána egymásra halmozták, így olyan "földet" kaptak, ami visszahozza az életet, akár a sivatagba is. Mert a kikerülő komposzt megtartja a vizet, szárazságban sem kell locsolgatni a növényeket, mert szivacs szerűen tárolja a nedvességet.    
A komposzt a gondos aprításnak és a tömörítésnek köszönhetően egy 4 m3-es tömeg esetén fel tudta melegíteni a rajta csövekben átfuttatott vizet 60-70 C fokra, percenként 4 literes teljesítménnyel.
Ez az egyik jóság. A másik, hogy nem csak hő, hanem gázok is termelődnek, amelyeket, hogyha irányítottan el tudnak vezetni fel lehet használni gáz üzemű autó, gázkazán működtetésére is. Pain számításainak ha lehet hinni, akkor 5x több kj energia hasznosítható így ugyanannyi tömegű növényből, mint ha csak elégetjük.
Azt csinálta, hogy kimosott egy 200 l-es benzines tartályt és beletett egy adagot törekből, felengedte vízzel. Kivezetett belőle egy csövet és beleépítette a nagyobb halom komposzt alá. 1, belső folyamatok és 2. környezeti folyamatok együttes hatása. Ez a lezárt tartály mérhetővé tette a gázképződést, nem engedte elillanni. Ez a ember ezzel fűtötte a házát, ezt a gázt vezette be a gáztűzhely rózsáiba, ezzel működtette az autóját.
A komposzt kazán lebontása után ez a biomassza olyan értékes alapot tud nyújtani a kerti növényeknek, ami fölöslegessé tesz minden műtrágyát.
Mondom én túl szép, hogy igaz legyen.
Egy fiatal pasi egy dézsában pancsikol a havas udvarán a komposzt által felmelegített vízzel: https://vimeo.com/57148852
Képek forrása:
http://www.gerard-bonnet.com/phototheque/picture.php?/8374/category/1823
pinterest.com 
motherearthnews.com




  



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés