Túró(gombóc)torta


Sohasem voltam a túrós dolgok nagy barátja, de van egy testvérem, aki kicsi kora óta imádja. A múltkor akartam kedveskedni neki, mikor hozzánk jött kicsit vendégeskedni.
Az alap az az egyszerű túrógombócból nőtt ki. Szeretem, de olyan bajos várakozni vele, hogy összeálljon, gombócolni, ha bénácska vagy, akkor kifőzés közben szétesik némelyik...á, nem kell ez.
Ez a tortácska az összeöntöm és sütöm metódust követi és nagyon finom.
A múltkor pesten is szórtam néhány szeletet, annak ellenére, hogy az öntöttvas csodalábosom megégette kicsit az alját. Remélem ízlett nekik is.
Nem, nem az egóm volt az elfogultság felbujtója, hanem a második próbálkozás. Múlt héten tesóm és P. háromszor vágott új szeletet belőle és langyosan, házi sárgabarack lekvárral fogyasztottuk. A végén egy olyan kis darab maradt, amit szívjóságból megkaptam volna, de tudtam, hogy csorog a nyáluk érte, így harmadoltunk. Ez az elismerés, kérem szépen!

Hozzávalók:
500 g túró
60 g finomliszt
1 tk szódabikarbóna
200 g gríz
120 g cukor
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tejföl
3 tojás
1 citrom sárga hája és kifacsart leve
mazsola, citronát (ha szeretnénk)
Elkészítés:
A túrót vegyük ki a hűtőből a munkálatok előtt egy fél órával. Egy villával nyomkodjuk át és adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat, majd keverjük fel. Adjuk hozzá a tojásokat és a tejfölt.
A citrom sárga héját reszeljük le és facsarjuk ki a levét az utolsó cseppig. Öntsük nyakon a tésztát a citromlével és alaposan keverjük át.
25 cm átmérőjű csatos tortaforma alját papírozzuk be és az oldalát vajazzuk ki és hintsük be kevés morzsával vagy liszttel. Öntsük bele a keveréket.A citronátot most kell a tetejére szórni, mert összesül az alján, ha belekeverjük.

40- 45 percig süssük alacsony és közepes lángú sütőben. Tűpróbával nézzük meg, hogy megsült e közepe. Ha igen, vegyük ki és pihentessük 10 percig a konyhapulton. Ha akarunk csavarintani egyet a dolgon, a még meleg sütit kenjük meg néhány kanál lekvárral és nézzük hogy szívja be.
Tálaláshoz is érdemes egy üveggel odatenni az asztalra egy kis tál tejföllel egyetemben, amit a szeletekre kenhetnek. 
       

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája