Mi vagyok én, egy láda banán, hogy konténerben legyek?

Párizsi csodakávézó

A konténerekkel való továbbgondolkodás nem új keletű dolog. Fősuli alatt Velence mellett, Fruzsinában (vagyis Fusinában. kis város a kontinensről) minden évben konténerekben szálltunk meg a helyi kempingben, nem egyszer olyan hidegben, ami inkább volt fagypont mint kellemes konténerben megszállós idő.
Egyáltalán nem volt gáz, a berakott kis melegítők a hálófülkéket szépen fűtötték. Bár először megjártuk, mert egy mókus épp a kocsi tetején próbálta eltüntetni a zsákmányát, így elég közelről hallottuk  ahogy kaparászik. 2007 óta alapjaiban új gondolatok és igények kielégítésére alkalmas konténer épületeket terveznek és gyártanak le, megoldva a szűk, hosszú terek és doboz érzet, a szigetelés hiányosságait, a hő és hanghatások gondját.
Akármennyire is ágálsz ellene és jössz a 3 kismalac mesével, hogy csak az a ház, aminek beton alapja van és tégla a fala, cserép a teteje, azt kell mondanom, tényleg érdemes elgondolkodni, még ha kiegészítő lehetőségként is.
Magyarországon a kontenerhaz.hu foglalkozik az értékesítéssel, 30 és 60 m2-es tipustervekkel rendelkeznek. Elég drágák, de ki tudja, amíg végigjárod a hivatali társasjátékot, azt az ideget a tervezésnél és az elfogadtatásnál és kivitelezésnél ...lehet hogy hamarabb lesz házad, még ha enyhe ráfizetéssel is.
A másik dolog, hogy meg tudja nekem  mondani valaki, hogy egy négy tagú családnak miért kell 200 m2-es ház? Biztos, hogy a nagyobb mindig jobb?  

Múltkor bejött az egyik ügyfelem és kérdezte, hogy tudok e vevőt ajánlani az ő eladás előtt álló potom 370m2-es házára? Csak azt tudtam ajánlani, hogy vágja ketté és lehet hogy hamarabb talál rá 2 embert, mint hogy várja az egyetlen nagy halat.
Nem kell nagy ház, amibe még az új tulaj is eltéved, mikor kikísér (igaz történet).  


Finn gyártó látványterve
Kávézó, amelyben beleülhetsz egy 20.századi székikonba

Egy kávéval a kezedben nézed kint az őzeket...vagy ledermedve a jetit.

Egy nagyon hangulatos hétvégi ház, zöldtetővel. Mennyi perc lehet kiadni egy ilyet?


Ez a ház kb. 16-180 m2. Konténer és a másik újrafelhasználós kedvenc: raklap



Azért nem egy megvetendő dolog a jobb teraszon lévő jacuzziban borozni. 



Előnyök:
- gyors elkészülés
- mozgathatóság. Ha van mondjuk egy imádott hétvégi házad VAGY teszem azt csak nyárra akarod a Balaton mellé telepíteni és kiadni nyaralónak, de úgy hozza az élet, hogy el kell adnod a telket, akkor felnyalábolod és viheted. A telket pedig befektetőknek is el lehet adni mert nem kell számolniuk egy oda nem kellő épület bontási költségével.
- eltakarható a csúnya fém felület, ami marad egy minimalista tömb. Az a divatos most, nem?
- Szépen szigetelhető
- Kevés energia felhasználás, olyannyira, hogy megoldható az energiafüggésről való leválás saját napelem rendszerrel.
- Zöldebb és gyorsabb egy kiselejtezett konténert újra felhasználni, mint alapjaitól felépíteni egy házat.

Hátrányok:
- Nem tudjuk mit szállítottak benne, ha mérgező anyagot, vagy netalán radioaktív dolgot akkor megszívtuk. Csak ne mosolyogj, mesélte már nekünk sima kiszállítós ember, hogy akkor tudta meg, hogy sugárzó anyagot szállít, amikor megérkezett a helyszínre. Vagy egy új konténert kell legyártatni, ami drágább mulatság.
- Keskeny terek, ha egy konténerben gondolkodsz, ebből következik, hogy kisebb bútorokat kell venni, ami egy 2 méteres embernek elég babaház érzete lehet a pici széktől, asztaltól stb. De pár perc keresés után találtam oldalán összenyitott konténereket, ahol nincs ilyen probléma.

Forrás: indulgy.com, kontenerhaz.hu, pinterest.com
  
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája