Szerelmetes kályháim

Szeretném mindenkivel megosztani egy örömömet, mert a szépet nem lehet önző módon csak magunknak kuporgatni.
Visszatérő és eddig még sajnos nem megvalósított vágyam, hogy megtanuljam, hogyan lehet cserépkályhát készíteni. Nem, nem rakni, hanem a részeit, hogyan állíthatom elő. Sárból, hogy csinálhatom meg egy ház szívét?
Valami miatt az a megérzésem, hogy a mostani, fiatal korosztály egy hasznos, de még inkább bumfordi, avitt dolognak érzi, azokkal a lehetetlen színű, sörösüveg színeire emlékeztető mázakkal és a szocialista ízű csempékkel. Meglátod egy szobában és a szemed nem tud szívesen nézni rá, csak az enyhít, hogy olyan takarékos és meleg.
De ne húzzuk le a fajanszon ilyen könnyen a lehetőséget, ugyanis a magyar cserépkályhák a szocialista éra előtt európai hírnévnek örvendtek, sőt egészen a 14. századig találtak míves, gyönyörű részleteket a régészek. Régebben, 2 rétegű, áttört csempékkel díszítették a kályhákat, olyasmikkel, mint a gótikus templomok ablakkeretei. Olyan szerencsém volt, hogy az 50 km-es körzetünkben, Karcagon egy szerény és jó szívű bácsi készít ilyeneket. Felkerestem, hogy hadd legyek a padawanja, de a napi munkaidő kijelölte a korlátaimat, ő is a saját nyűgéhez, megélhetéséhez igazodik. De reménykedem benne, hogy egyszer kitanulom, addig ábrándozom róla.
A Nagyházi galéria egyik aukciós tárgya: kályhacsempe a 19. sz. elejéről

Szintén Nagyházi: 18. sz vége





Rusói István áttört kályhája, mondd, hogy nem esett le az állad!
A Balaton mellett lehet egy ilyen gyakorlatot megcsinálni, egy hetes bentlakásos buli, intenzív. Sajnos épp az időtartama a hibája...biztos tudást és kezet sajnos nem lehet egy hét alatt kialakítani, csak hosszú alázatos tanulással és a hibafolyamatok megélésével. Különben csak hobbiszakkör.
       
Dunántúli szemes, korongozott kályha
Magyar Néprajzi Lexikon

szemeskalyha.hu

szemeskalyha.hu

Magyar Néprajzi Lexikon


Magyar Néprajzi Lexikon

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája