Körtetorta ropogós kabátkában

A kedd esti spáros portya 2 dolgot eredményezett: rájöttem, hogy tényleg létezik a kollektív tudat, mert az ösztön beűzte a városlakókat egy ilyen intézménybe, hogy a következő, feltehetően nagyon hosszú 24 órát kihúzzák valahogy egy munkaszüneti napon. A másik dolog, hogy beláttam, a tortát amit terveztem elkészíteni, másból kellett rögtönöznöm.
Mert vásárolni nem vásároltunk, attól függetlenül, hogy bent kóvályogtunk egy órát az élet nagy kérdéseit taglalva egy olyan barátnővel, akivel már ezt csináljuk 2006 óta..mármint pszichologizálunk olyan helyeken, ahol írmagja sincs a mély beszélgetéseknek.
Visszatérve a fogyasztói társadalom katedrálisához, belebotlottunk a 30 méteres sorokból álló kassza zarándoklat végébe. Lehet, hogy az olvasók közül is jártatok hasonlóan, hogy végig kellett várnotok egy ilyen büntetést. Mikor leesett, hogy órákon keresztül várni kellene arra, hogy vegyünk 2 gyümölcslevet és egy leveles tésztát, a meglepetéstől olyan hangot adtam ki, mintha a lábamra léptek volna: vicces lett, sajnos elég hangos, hogy a környezetünkben mindenki odakapja a fejét és mosolyogva bólogasson, hogy: nyugodj bele, ebből nem bújsz ki...VÁRJ!
Akkor döntöttem úgy, hogy mindent visszapakolunk, a ritka közös időnket ne már egy kasszasorban töltsük, isszuk inkább a teát és pezsgőtablettát és sajnos az embernek sem tudok szerelmes levelet sütni házi lekvárral, mint egy első nagyváradi kirándulásunkkor. Másnap visszamentünk oda, utána pedig a szüleimet látogattuk meg, nekik akartam ezt elvinni köszönetkép a vendéglátásért.  
Happy end: Másnap reggel kisettenkedtem és halleluja találtam egy rétestésztát a hűtőben!

Hozzávalók: (6 személyre)
2 db körte
1 evk cukor
3 dkg vaj
csapott kiskanál só
Krém:
3 dl tejföl
2 evk cukor
1 tk sütőpor
5 dkg sajt (lehet krémsajt vagy kockasajt)
kevés fahéj
1 evk liszt
2 tojás
kevés vaníliaaroma
4 lap rétestészta

Elkészítés:
A körtéket hámozzuk meg, szedjük ki a magházat és végül kockázzuk fel. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat (tapasztalat: könyörgöm, ne margarint, mert elrontja) azután adjuk hozzá a cukrot, sót, hogy felolvadjon benne. Ebbe tegyük a körtéket, kavargassuk át, hogy bevonja a karamella, azután tegyük félre.
A tejfölt a liszttel, cukorral, sütőporral, sajttal, vaníliával, tojásokkal keverjük össze. 
Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vékonyan olajozzunk ki. A vizes konyharuhában várakozó felpuhított réteslapokat hosszában szakítsuk ketté és béleljük ki vele a formát, úgy hogy a szélek túlnyúljanak. Ebbe terítsük szét a körtét. Erre jön a krém. A széleket kicsit megfordítva, merőlegesen fordítsuk a masszába, hogy megpiruljanak. Mutatósabb.
40 percig sült, közepes lángú sütőben.      
Ebből készült egy őszi, melengető, ropogós sütike. Egy napot várt a bemutatkozásra, egy tortás dobozban, de 8 perc a forró sütőben felélesztette.



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája