Répatorta már nincs

Hogy érdemes e répatortával próbálkozni vendégváró sütinek? Hogy el fog e fogyni és hogy másnap reggel már készíted a következő adagot? Igen. Mert a répatorta íze semmivel sem összehasonlítható, mégis olyan otthonos, mintha mindig etted volna. Ezért alakulhat ki addikció már első kóstolásra. Miközben írok erről, lopva lecsippentek a párom sovány kis porciójából, amit tegnapról hagytunk, csakis a fotó kedvéért  és aminek nem kíméltem a másik felét. Tegnap próbáltam ki először a család legfiatalabb, 1 éves kis mászóbabájának tiszteletére. Tartottam tőle, hogy a zöldséges torta viszolygást ébreszt, de ők már korábban kóstoltak ilyet.
Sok idő óta először receptből dolgoztam, egyet kiválasztva a répatorta halomból, amit az internet szállított. Rachel Allen szakácsnő receptjére esett a választásom, mert ilyesmit írt mellé: "nem kell sokat dolgozni, hogy tökéletes legyen". Csak a mazsolát vettem ki belőle, mert P nem szereti, egy tojással és maréknyi dióval több került bele grátiszba. Ide már így került.
Búcsúzhatnék a könyvének címével: Bake!
Igen, süsd meg tízóraira, kávé mellé, csak úgy, nasinak, szülinapi tortaként, vasárnap ebéd utánra...mindegy, csak süss.


Recept:
300 g reszelt sárgarépa
3 tojás
140 ml olaj
150 g cukor
100 g dió
175 g liszt
1,5 kk sütőpor

0,5 kk szódabikarbóna
1 kk fahéj

Tetejére:
100 g krémsajt
1 citrom héja
1 evk cukor

Elkészítés: A répát reszeljük le, a diót törjük meg és aprítsuk fel.
A tojásokat addig keverjük a cukorral, amíg a szemcsék fel nem olvadnak benne, adjuk hozzá az olajat.
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, úgy mint a lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát, fahéjat, diót.
A tojásos keverékbe eresszük bele azt a borzalmasan soknak tűnő répát, keverjük át. Ezt követően a lisztes keveréket forgassuk bele.
Egy kivajazott és lisztezett gyümölcstortás formába öntsük bele a masszát, egyengessük el. 180 fokos sütőben süssük tűpróbáig.

Ha kivettük, hűtsük le teljesen, csak azután keverjük be a tetején lévő krémet.
Krémsajt kiborít, citromhéj belereszel, cukor belerak és csak keverni keverni, míg a cukor elolvad benne. Ennyi. Rákenjük a tortára és élvezzük a végeredményt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája