Dürer nyula konyhámba merészkedett

Egy filmes élménybeszámolót kezdtem el a minap, viszont a péntek este már olyan rég volt, hogy megint beleestem az új hétfőbe.
haziallat.hu képe, diszkréten a kép címe: HÚS nyúl



Ahogy a cím is utal rá, nyulak hordája szántja most az agyam a tökéletes nyulas recept után kutatva. Addig keresgéltem, hogy inkább elkészítettem a sajátomat.

Utánanéztem, ugyan hogy is állunk ehhez a kedves kis jószághoz: majdhogynem 0 egy átlag magyar fogyasztási rátája. Aki gyerekkorában evett, most is veszi, akinek kimaradt kis eséllyel próbálja ki. Én a cuki kinézetére voksolok amiért nincs szívünk villára tűzni.
De esküszöm olyan nyulat találtam, ami nem szemérmesen nyuszog (Amit amúgy nem csinál), hanem mint egy kidobó a discoban: HÖÖÖ NYUSZ, kimész vagy kivigyelek!  
Mindenesetre örömmel elfogadnám ezt a marcona husit, nézném az ablakomból, ahogy ijesztegeti a kutyáimat a megismerkedéskor, majd ahogy megszoknák egymást, együtt járőröznének az udvaron.  
Vissza a kajához: Anyukám váratlan tüsténkedése juttatott minket egy adag gyönyörű húshoz, teljesen felpiszkálta a fantáziámat. 
Így hát ma Nyúl ragout sült, majd főtt nálunk. Köretnek kacsazsíron pirult krumpit tálalok, kevés oreganoval.

Erdei nyúl ragout
Hozzávalók : (2-3 személyre)
250 g nyúl apróhús
bloggers.com képe, ez is a "cuki vagyok", a megevéstől viszolygás oka
1 kis fej vöröshagyma
kevés brandy
1 tk só
kevés őrölt bors, kömény
1 kk szárított oregano
1 dl főzőtejszín
1 kis dobozos tejföl
1 kis üveg szeletelt gomba, lecsöpögtetve
(jobb a friss)
1 evk kacsazsír
1 dl víz

Köret:
1 kg burgonya
1 kk oregano
1 evk kacsazsír
1 tk só

Elkészítés:
A húsokat falatnyi darabokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. A kacsazsírt hevítsük fel egy serpenyőben és kezdjük el a hagymát közepes lángon pirítani. Vegyük le a lángot és tegyük bele a húst.
Másik szál: a krumplikat hámozatlanul tegyük fel főni sós vízben.Olyan sok idő, a hús így is hamarabb elkészül.
Vissza a húshoz. Sózzuk borsozzuk, tegyük bele a többi fűszert. Adjuk hozzá a gombát, süljön a húsba az íze. Ne piszkáljuk, csak néhányszor forgassuk át. Öntsük alá a brandyt, rázzuk át, de vigyázzunk, nehogy flambírozás legyen belőle!
Pár percig hagyjuk, vegyük fel közepesre a lángot. Vegyük elő a tejtermékeket. A tejszínt hígítsuk fel kevés vízzel, öntsük a nyuszira, majd jön a tejföl, keverjük jól el.
Vegyük le a lángot takarékra, tegyük rá egy nagy fedőt és csendesen, néhányszor átforgatva főzzük készre.
Köret: a krumplikat főzzük készre, hántsuk le a héját, majd vágjuk szeletekre. A kacsazsírt hevítsük egy serpenyőben, szórjuk rá az oreganot. Rakosgassuk bele a szeleteket, 2 perc után fordítsuk meg.

Első nyulas ételem fogyasztásra kész.

Díszítéshez dukál egy friss rozmaringág
         

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája