Június adománya: spárgás quiche


Szeretem a spárgát, viszont az ok, amiért ezt az ételt évente egy alkalommal készítem, a túl jó memóriám és a spárga rövid szedési idejében keresendő. Egy örökkévalóság meghámozgatni, nem hiába kell egy év, mire elfelejtem a tortúrát és készen állok a jövő évi szezonra.
Aznap este mikor megsült, csak egyet kértem az embertől: csak holnapra hagyj egy szeletet, hogy napfényben is lefotózzam!
Az illata betöltötte a fülledt nyári lakást ahogy kicuppantottam magam a kanapéból, a sütő forrósága még rosszabbul esett, de megérte megszegni a hónapos fogadalmam, miszerint 6 után nem eszünk.
Hadd dicsekedjem el, kérem, egy olyan vetőmag termése burjánzik az ablakban, ami csíraképtelennek lett beharangozva a zacskója szerint, nem hónapokkal, évekkel ezelőtti dátum volt rajta.

Hallottam egy módszert, ami ellenállóvá teszi a magoncokat és nagyobb eséllyel csíráznak. Egy estével előtte szoba hőmérsékletű kamilla teába kell szórni a magokat és a másnap folyamán vetni. Sikerült!
Nos azt a növendék rukkolát lehet látni a quiche tetején.

Hozzávalók:
fél csomag rétestészta
fél dl olaj (nem kell annyi csak a felső érték)
400 g spárga
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
2 dkg vaj
2 tk só
kevés bors
1 nagy doboz tejföl, joghurt, kefír stb. ( most aludtejjel készítettem)
2 egész tojás
5 dkg trappista sajt
1 evk kukorica dara (vagy liszt)
4-5 szelet sonka
Elkészítés:
A spárgát hámozzuk meg egyenként, tegyünk így a répával és hagymával is. Kevés vajat hevítsünk serpenyőben és tegyük bele a zöldséget. sózzuk, borsozzuk, fonnyasszuk néhány percig, majd tegyük félre.
A rétestésztát jól kiolajozott sütőformába lapogassuk és néhány réteget fektessünk egymásra. A rétegek közé kenjük egy kis olajjal felkevert tejfölt.
Halmozzuk bele a csodálatos zöldségeket. Készítsük el a kitöltő anyagot.
Egy tálba tegyük bele a tejfölt, egy teáskanál só, kevés bors. Üssük bele a tojásokat, keverjük bele a kukorica darát és a sajt nagy részét reszeljük bele. A sonkaszeleteket tekerjük fel és keresztbe szeljük fel. A tejfölt öntsük a zöldségekre, a sonkát szórjuk a tetejére.
Reszeljük rá a maradék sajtot.
Sütőben süssük 40 percig, közepes, alacsony lángon. Látványra akkor vagy kész, amikor a teteje már piros a sajttól, de ha megmozgatjuk, még remeg kicsit a közepe. Hagyjuk a sütőben kihűlni és langyosan szervírozzuk.     


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája