Süssünk másképp: virágcserépben!

Igen, most már előkerültek a kabátok és sálak, nem fogunk olyan hamar kimerészkedni sütögetni. Bár, ki tudja, van egy hangulata annak, hogy forgatod a húst, iszol egy pohár forralt bort, beszélgetve valakivel, közben esik a hó...
Sörreklámos nyáladzás félre, azért most írom meg ezt a cikket, mert a hipermarketekben lehúzták a rolót a grillszezonnak és a kertészkedésnek, szóóóval hatalmas virágos cserepek le vannak árazva. De nem számoltak velünk!
Mmuhahaha!!!
Otthon kivitelezhető, néhány óra alatt elkészíthető sütőt készíthetünk néhány nagy virágcserép, apró szemű kavics és fűrész segítségével. Az úgynevezett tandoori sütő egyenletesen adja le hőmérsékletet a húsnak vagy kenyérnek és gyönyörűen megsül. 

A tandoori fűszerezés és az ide tartozó ételek Indiához köthetők. Eredeti környezetében a hatalmas kerek kerámiák oldalára tapasztották fel a fogásokhoz ehető naan kenyeret, hogy ott süljön át ropogósra, hólyagosra.
Az elkészítése annyiból áll leegyszerűsítve, hogy lerakunk az udvar, vagy az erkély egy részére 3 téglát, rátesszük a nagy cserepet. A külső hatalmas cserépbe helyezünk néhány emelő cserépdarabot, vagy nagyobb követ, hogy sima felületet kapjunk. Fúrjunk lyukakat a kisebb cserép aljába.  Ezt rárakjuk a kövekre és a harmadik kaspót fordítva a tetejébe nyomtuk, miután levágtuk az alját. A cserepek közötti helyet kaviccsal töltsük fel, egészen a belső cserép pereméig.   

A lent belinkelt úriember, Nick Collins építette a szép virágos, stílusos sütőt. Az első videó a sütő elkészítéséről szól, a másodikban kenyeret süt benne. Nagyon precíz mesterember, hőmérséklet mérővel nézi hogy melegszik, celsiusban ÉS farenheitben is. Erre csak forgatni tudtam a szemem, de így legalább hiteles.

Forrás: http://www.simplenick.com/tandoor-ovens.html
 





Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája