Eső, gumicsizma, nagy sál: 5 természetes gyógymód meghűlésre

 Megviselt lelkileg ez a hét, talán ez az egész időszak. Kijózanodtunk a mámorból amit a házvásárlás adott, visszarobogtak a hétköznapok, a határidők, a stressz, a sunyi és/vagy büszkén tudatlan, fárasztó ügyfelek. Nos, az immunrendszerem eddig bírta, ma reggelre azt mondtam, hogy nem húzom tovább az igát, eddig és netovább, ágynak estem.
Hét közben nem szoktam nagy dolgot csinálni az ilyesmiből estére egy forró tea, vagy leves, ha vicces kedvemben vagyok alkalmazom a kalapkúrát - egy feles házi pálinka, vastag paplan, házi szauna - aluka másnap reggelig és folytatom tovább a dolgom, mert nincs más opció. De most hétvége van, így otthon maradtam. Utána tudtam nézni, hogy milyen konyhában fellelhető megoldásai vannak a meghűlés, a köszörülő torok és a folyó orr tünetegyüttesnek.
Persze megveheted a mindenféle fluimucil meg hasonló furcsán vicces nevű dolgot a patikából, amit a termék reklámjában is nehezen tudnak kimondani akik meg vannak elégedve vele. Nem akarok tanácsot adni, de saját bőrömön tapasztalom, hogy ha nem bombázom le a testem gyógyszerekkel, nehezebben kapom el és könnyebben kigyógyulok egy esetleges betegségből. Valószínűleg több baktériummal találkozik a kis testem, amíg a mamákkal kivárom a sorom, hogy megvegyem a strepsils-t, ahelyett, hogy egy kis mézet szopogatva lepihenek fél órára. Több bizodalmam van saját magamban, abban a teában amit magam szedtem, mint egy ismeretlen osztrák vegyészben, aki elegyítette a gyógyszert.
Olyan jó dolgokat találtam! Néhány dolgot lefordítottam belőle. 

1. A tüzes: Egy bizonyos Maggie vetette papírra ezt a receptet. Ízléstől, nyálkahártyától függően lehet változtatni a felállást, az a lényeg, hogy ha naponta 3x1 teáskanállal beveszel belőle, akkor pár nap múlva már pakolhatod is a kis üvegét a hűtőbe, a következő esetre.
Gyerekeknek a csípőssége miatt nem ajánlja, ez a cucc a borostás, akciófilmet néző és sóhajtozó óriásbabának van. Használat előtt felrázandó.
Hozzávalók:
1 tk cayenne bors (Lidl-ben van)
1 tk őrölt gyömbér
2 evk almaecet
3 evk méz
2 evk víz
Elkészítés: Egy kis befőttesüvegben a száraz hozzávalókat keverd fel egy kanál vízzel és öntsd le a többivel. 

Forrás: http://nancyvienneau.com/blog/articles/home-remedy/


2. A türelmeseknek
Ha te olyan előre gondolkodó tipus vagy, amilyen én mindig akartam lenni, figyelmedbe ajánlom ezt.  Gyönyörű színe van a kurkumától. Az író úgy fogyasztotta, hogy a lötyi türelmesen várakozott a fagyasztóban, kiporciózva egy egy decis kiszerelésben (pl yoghurtos dobozkák, úgyis egyre kisebb porciókat adnak), az első tünetek megjelenésekor benyúlt és egy ilyen adagot felöntött 2 dl forró vízzel vagy teával. Felolvadt benne és bumm, a torma kiszelelte az orrjáratokat! Az ecet miatt úgy sem romolhat meg, egy szezon alatt folyékony állapotban is kihúzza a hűtő egyik polcán. Onnan öntögethetsz a teába.
Hozzávalók:
1 quart (mint a középkorban...miért nem szakajtót írt) 946 ml durván 1 liter ecet
1 fej hagyma aprítva
1 fej fokhagyma pucolva, aprítva
kb 5-8 dkg friss reszelt torma
2 evk kurkumapor
1 nagyobb csipet cayennne bors (ekkora adagban elfér több is szerintem, 1 kiskanál)
1 csésze méz
Elkészítés:  Az ecetbe tegyük bele a felaprított hagymát, a fokhagymát, a tormát és a fűszereket. Röviden: mindent, kivéve a mézet.
Fedjük le a boszorkányos kotyvalékot és 4 hétre tegyük ki az erkélyre, hadd érjenek a hatóanyagok, az ecet hadd szipkázzon ki mindent a zöldségekből.
Hozzuk be, szűrjük le és keverjük fel a mézzel.
Zárjuk le és tartsuk a fent felsorolt helyek egyikén, míg szükség nem lesz rá.
Forrás: http://healthfulmama.com/2011/09/homemade-cold-remedy/

3. A gyümölcsöző: Bodza bogyóból készült mézes szirup, amely tele van c és a vitaminnal. Régebben minden ház előtt volt egy, úgy tartották előzi a rosszat. Ha ezt isszuk, tényleg igaz lesz, mert a virágja szárítva köhögés ellen jó, a szörpje pedig a legfinomabb nyári fröccsélénkítő.  Grátisz funkció ez a bogyókkal, hallottam, hogy lehet vele anyagot színezni, lekvárt csinálni belőle..voltaképp nem olyan meglepő, ha ilyen elterjedt a mai napig... a természet csodálatos.
Kitérő: Ismeritek azt a mondást, hogy: Kétféleképp lehet élni az életet: nincsenek csodák, minden tudományosan számolható és statisztikailag kimutatható, vagy pedig minden csoda. Ki gondolná én a bodzabokor csodáján képes vagyok meghatódni.
 
Hozzávalók:
1 csésze friss vagy feleannyi szárított bodzabogyó 
2 csésze víz
1 csésze méz
+ meg lehet dobni egy rúd fahéjjal vagy kevés reszelt gyömbérrel.
Elkészítés: A hozzávalókat, a méz kivételével főzzük fel, majd lassú tűzön redukáljuk a mennyiség felére. Tegyük félre, hűtsük szoba hőmérsékletűre. Szűrjük át és keverjük össze a mézzel.
Öntsük csinos üvegbe és tartsuk a hűtőben.  
Forrás: http://www.mommypotamus.com/elderberry-syrup-recipe/



4. Fájós torkú gyermekeknek: Egy mézes nyalóka a jutalom vagy a kisérő ha az epres köptető gyógyszer ízű lenne. Nagyon aranyos ez a macis forma.
Hozzávaló(k):
- MÉZ
- hurkapálcák
- nyalóka öntőforma
- kevés olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés: A mézet egy kis lábosban, folyamatos keverés mellett hevítsük egészen addig, amíg egy kicsit össze nem sűrűsödik. Ki kell próbálgatni, hideg vízben megdermed e ha belecseppentünk. Kiolajozott formákba öntsük a mézet, biggyesszünk bele egy pálcikát. Innentől kezdve csak várni kell, hogy megdermedjen.  
Forrás:  http://thefrugalbelmontes.blogspot.hu/2013/01/homemade-cough-drops-cough-drop.html




5. Negró helyett anyunak: Gyógyteából készült cukorkák. Olyan jól néznek ki, ajándéknak sem utolsó.

Hozzávalók:
- 3 dl erős tea
-ugyanennyi cukor
- 150 g kukorica keményítő (porcukrot írtak, de ezzel is működik)
Elkészítés: Főzzük meg a teát, hagyjuk 15 percig a teafüvet benne. Szűrjük át és a cukorral együtt forraljuk fel, közben folyamatosan kevergessük. Forráspont után ne kevergessük. A profiknak akiknek van cukorhőmérője várják meg a 150 C fokot, akkor vegyék le a tűzről.
A keményítőt egy tálba öntsük, egyengessük el és a kis ujjunkkal nyomkodjuk bele lyukakat. Ezekbe a lyukakba cseppentsünk a forró szirupból. 2 óra múlva megszilárdul és megkóstolhatjuk.    

Forrás: http://www.instructables.com/id/Cough-Drops/?ALLSTEPS



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája