Kivajazott kapcsolat


Egy recept bevezetőjének szántam ezt a néhány gondolatot, de úgy meghízott, hogy szócséplésnek érezném belekezdeni más témába, rájöttem, hogy annyira szeretném elmondani, hogy külön is megállja a helyét.
A gondolatmenetet egy vicces kiszólás indította el, amin nagyon jót nevettem. Így szólt: „Jaj asszony, olyan jót főztél ma, esküszöm, nem váglak le!”
Elöljáróban tudni kell, hogy kikérem magamnak, hogy így nevezzenek. Viszont a családunkban van egy ilyen közjáték minden vasárnapi ebéd alkalmával, amikor valaki ezt mondja anyukámnak: Olyan jó volt az ebéd, mára is megszolgáltad a kosztot és kvártélyt. Holnapig maradhatsz.
Ha a komolyság kevés hangja vegyülne egy ilyen megjegyzésbe, valószínűleg nyújtófával kapna a bokájára, de egy madréval nem illik packázni. 
Barátom erre reflektált és tovább ment, amikor nem csak az elbocsátásommal, hanem a felnyársalásommal viccelődött. Olyan jól jött ki, hogy fapi##a, aki ezen megsértődik.
Jókai is megmondotta, hogy a egy férfihoz a hasán keresztül vezet a legrövidebb út. El ne higyjétek, mert ez nem csak elvezet hozzá, hanem az úton is tart. Rövidtávon, lehet, hogy összetarthat egy kapcsolatot a testiség, a kezdeti tűz.
De aki hosszú időre tervez, végig kell gondolnia a következő dolgot: a has csak metafora. A közös étkezés olyan hátteret ad a beszélgetéseknek, ami így lélegző, élő kapcsolattá lesz.
Ahogy egy döglött lovat sem próbálunk nyeregből indulásra bírni, olyan kapcsolatban, ahol nincs meg a szellem izgalma, leszállásra ítéltetik előbb-utóbb. Időről időre rá kell csodálkoznunk a másikra, hogy eszünkbe jusson miért szerettünk bele. Nekem ez a katarzis akkor következik be, amikor P. felsóhajt, ahogy beleszagol az otthon terjengő illatokba, mikor hazajön. Nekem ez azt üzeni: ő nem csak egy lakásba jön, hanem hazatér. 
Az a főnyeremény, amikor együtt tudtok főzni, máshol hol lehetne jobban gyakorolni a problémamegoldó kommunikációt, a csapatmunkát? Nem ezekre van szükség egész életünkben, hogy ne csak egymás mellett éljünk?
A közös programok teszik a hétköznapokat elviselhető helyett, ünneppé. Már nem vagyok elég fiatal, hogy mindent tudjak, de úgy tapasztaltam, hogy kevésbé megterhelő kicsiket ünnepelni, mint egy nehéz járom alatt várni a hétvégéket.  

Kép forrása: tumblr.com

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája