Konyha-művészet

Ahogy a főiskolai tanárom mondta egyszer nagyon szépen: az ember épp attól ember, hogy értékelni tud

olyat is, aminek nincs semmilyen gyakorlati haszna a hétköznapjaiban.
Emberek vagyunk, vágyunk a szépre, a otthonosabban érezzük magunkat, ha a szemünk is jól lakik. Tovább megyek: nem elég az, hogy ha valaki étkezés közben tudja jószívvel rágni a falatot, hanem sokkal jobb lesz az az étel, amit olyan környezetben és hangulatban hívtak életre, ahol jó lenni.
Nem magyarázom tovább, képekre fel!
Nagyon szeretem ezt a műfajt, a csendélet a régi, tisztára suvickolt holland otthonokban jött létre. Egzotikus gyümölcsöket, felakasztott nyulat, fácánt, vagy a méregdrága gyarmatárukat nem engedhették meg egynél többször egy évben, vagy mert szigorúan szezonális volt a fogyasztásuk (akkor még nem hozták 6000 km-ről minden nap konténerekben, át az óceánon) viszont festve minden nap ott volt velük. Takaríthatták.
Ezek a hollandok számomra olyanok, mint a japánok: képesek mindennek megfogni a művészi oldalát. Jelen esetben inkább
festészeti oldalát. 
De ha visszább akarok nyúlni, megemlíthetném a Herculaneumban talált csodálatosan élénk freskókat, amelyek olyan gazdagon megrakottak voltak, hogy az ember érezte a gazdagságot és annak a szenátornak a 150 kilóját, aki előtte terpeszkedett evés közben 2000 éve.
Érdekes végignézni, hogy mennyi újítás, változás következett be és bizony a mai napig vannak dolgok, amik sohasem mennek ki a divatból, legfeljebb kicsit fazonírozzák őket. Ilyen fétis az emberiségtől, hogy egy hámozott narancs tökéletesen omló héjára mindig lesz kereslet. 

Lehet venni nagyon csodálatosan gyönyörű (remélem kiérzitek az iróniát) előre készített fali képeket a lakberendezési áruházakban. DE ha beírod a netre, akkor sokkal nagyobb a választék és ingyen van. Nem mindegyik, de nagy hányada. Lehet hogy a kezedbe akad egy amatőr tökéletességre törekbő képe, amiben messze több szeretet és munka,- mert ő kedvtelésből csinálta - játékosság van, mint egy olyanban, amiből 6-ot csinál egyszerre egy szakember, aki belefásult a munkájába, mert megrendelésre dolgozik. Gondolj bele: itt van ez a tojásos kép. Fénykép minőségben kinyomtatod, bekeretezed és onnantól kezdve garantálom neked, hogy nem felejted el mit akartál reggelizni. A másik nagy kedvenc, amikor cukorból raktak ki retró videójáték karaktereket, az mekkorát szól együtt a reggeli porcelánkészlettel..
Nos, jó bogarászást kívánok, próbáltam minél szélesebb spektrumot megfogni.
Ebben a mappában megtaláljátok az összes kép forrását és alkotóját és még sok más képet: https://hu.pinterest.com/vankosalom/paintings/



A rendszeretők művészete: olvasva, elkülöníthető csoportokban.
Forrás: http://trendland.com/what-does-your-mood-board-smell-like/log-haus-candle-visuals-by-stitch-design-co-4/





Van egy Cézanne-i bája ennek a garnitúrának a kopott padlóval és a bútorok színeivel, mégis furcsa, mintha megnyújtotta volna a teret. Érdekes gondolat mindenesetre.


ezt én csináltam







 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája