Melankólikus utónyári, de első őszi fogás: Csirke gombával, paradicsommal sütve

Az átállás, hogy egészségesebben, legfőképp kikerülve a húst étkezzünk olyan nehézség a hétköznapjainknak, amit nem tudtam megugrani abban a 3 aktív órában, amit esténként otthon töltünk. Annyiban változik az eddigi gyakorlat, hogy változatosabban használom a gabonaféléket, elhagytuk a fehér cukrot, a régi fehér liszt készlet fele fele arányban bekeverésre került tönköly liszttel, a fehér sót már csak lábfürdőhöz használom. Lehet, hogy a bányasó szürke és összeáll, de sokkal  jobb szívvel sózom azóta az ételt.
A húsevésről sokat beszélgettünk, arra jutottunk, ha három naponta eszem, durván heti kétszer, már tettem valamit, persze ez csak kis lépés.
Ez a recept is a hétvégi esős időt kívánkozik színesebbé tenni, húsos fogás, amit nem csak nézni, hanem csodálni érdemes a szép színek, az komplex íze miatt.
Mostanában mindig kapunk egy egy doboznyi paradicsomot, mindenhez esszük. Kacsazsíros kenyérhez, a nagyokat megtöltve, a kisebbeket omlettbe darabolva, pörköltbe, sült mellé, vagy csak magában.
Hétvégén, a levében főztem és sütöttem meg a csirkét gombával, répával, igazi őszi színek voltak.

Hozzávalók:
8 db bőrös csirke felsőcomb
20 dkg "lucullus" paradicsom
1 nagy szál sárgarépa
9 nagyobb fej gomba
só, bors
5 dkg sajt  

Elkészítés: A paradicsomot szeleteljük nagyobb darabokra, a gombát hámozzuk meg, pattintsuk ki a tönkjét. A tönköket tegyük félre, hámozzuk meg és kockázzuk fel sóval, borssal. Belülről kell ízesítenie a húst.
 Hámozzuk meg a répát, karikázzuk fel. A feldarabolt zöldségeket, nagyjából forgassuk össze, enyhén sózzuk, borsozzuk, a felét egyengessük el egy tűzálló tálban.
A csirke darabokat mossuk át, sózzuk meg, a kis gomba darabokat töltsünk bele egy-egy kanálnyival az állat bőre alá. A töltött combokat tegyük a zöldség keverék tetejére.
A másik felét tegyük a húsra, figyeljünk arra, hogy el takarja, mert különben a sütés végére megég a bőr és kiszárad a hús.
A zöldség tetejére szórjunk sajtot és fedés nélkül (ezért van a zöldség) süssük a sütőbe, alacsony lángon. Akkor van kész, amikor összeesnek a zöldségek és a hús, mikor elfő szinte az összes leve.
Nem kell alá sem zsiradék, sem víz.


 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája