Ami mindig el fog fogyni: zöldséges baconos tekercs

A születésnapomon most nyáron készült először ez a sós süti. Nem is süti, annál nagyobb eresztés, mind adagban, mind beltartalomban.
Elő kell készülgetni hozzá, talán most először éreztem, hogy nekem is szükségem lenne egy olyan fasza aprítóra, amit a tv-shop árul.
Kb. 35-40 db lesz belőle és mindenki szerette eddig, nem olyan nagy adag.


A folyamatábra elkészítésekor rá kellett jönnöm, hogy a hiper szuper, meg okos telefonom rosszabb képeket készít, mint a 6 éves, lerottyant előző. Elnézést kérek miatta, az információ szerencsére így is átjön.





Zöldséges, baconos tekercs
Tészta:
80 dkg liszt
5 dkg (1 kocka) élesztő
4+1 dl tej
1 tk cukor
1 csapott evk só
1,5 dl olaj VAGY 10 dkg zsiradék

Töltelék:
25 dkg bacon
10 dkg savanyú uborka
2+1 tojás
1 nagy fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk só
1 nagy (450 ml) doboz tejföl
10 dkg sajt

Lekenés:
2 evk tejföl
1 tojás
Szóráshoz: lenmag, reszelt sajt, szezámmag, mák stb. 

Elkészítés:
Minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű.
Tészta: 1 dl langyos tejbe keverjük bele a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjunk amíg felfut.
Szitáljuk le a lisztet, tegyük bele a sót. Kezdjünk el felkeverni a tejjel és az olajjal, majd végül a felfutott élesztőt.
Nem áltatlak, egy mócsing lesz, aminél úgy érzed, hogy sohasem áll össze, de nem szabad megijedni tőle! Gyúródeszkára szórjunk egy kis lisztet és borítsuk ki oda. Gyúrjuk át, egészen addig, amíg rugalmas összeállt tészta nem lesz belőle. Ez nagyjából 10 percet vesz igénybe. Takarjuk le és hagyjuk dolgozni az élesztőt 30 percig, 1 óráig.
Duplájára kel! Hatalmas dög lesz, mint egy pöffeteg!
Töltelék:
Amíg kel, addig vágjuk össze a belevalót. Aprítsuk fel az uborkát, a hagymát, a főtt tojást, a bacont. Reszeljük le a sajtot. Előrelátás végett, érdemes 2 felé osztani, mert 2 tekercs lesz.
A fokhagymát és kevés sót keverjük össze a tejföllel, úgy gondolkodjunk, hogy 2 részre osszuk, sőt, takarékossági szempontból vegyünk ki egy keveset a lekenéshez.
Összeállítás:
Nos a lééényt egy éles késsel vágjuk félbe, tegyük félre a többit. Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki. nagyjából 0,5 cm vastagság az ideális, még át tud sülni, de elég vastag, hogy tartson.
A tejföl felével kenjük meg a tésztát. szórjuk meg a zöldségek, a tojás és bacon, a sajt felével. Tekerjük fel, hengergessük kicsit, hogy a szélekre is jusson elég töltelék. Óvatosan vágjunk ferde vonalakat, így lesz szép háromszög. Vigyázva nyúljunk alá és tegyük sütőpapíros tepsibe. Kenjük le a tejföllel felkevert tojással és szórjunk rá valamilyen magot.
Légkeveréses sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt átsül, sima gázsütőben kell neki 30 perc.
    



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája