Kölessel töltött paradicsom

A köles jó, a köles finom. Ízlelgesd ezt a mondatot, mert ha hetente legalább egyszer ebből az apró arany golyóból, akkor az összes belső szerved, a hajad, a bőröd sikítva fog könyörögni a következő porcióért. Ez azért nem rossz kilátás. Úgy tehetsz jót saját magaddal, hogy nem kell a homlokodra kiírni, azzal a fancsali képeddel, hogy épp egészségprogramon vagy és azzal próbálod az ízbeli hiányosságokat elfedni, hogy koncentrálsz az étel egészséges mivoltára.
Nincs jellegzetes íze, nagyon simulékony matéria, ami mellé odarakod, engedelmesen átveszi. 
Magában is fogyaszthatod, de egy finom sülthöz is kiválóan illik.
A magamban csak "Frankeinstein paradicsomnak" becézett bikaszív paradicsom pont elég nagy volt ahhoz, hogy szépen meg lehessen tölteni. Jelen esetben kölessel és zöldségekkel, tetejére pöttyintettem egy kis cottage cheese-t, hogy szépen rásüljön és mutatósabb legyen.

Hozzávalók:  (4 személyre)
4 db bikaszív paradicsom
5 dkg köles
1 tk só
1 kk oregano (szárított)
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 evk zsiradék

A kölest 3x mennyiségű forró vízben kevés sóval elkezdem főzni. 10 perc főzés után félrerakom lefedve. Félbe vágom a paradicsomot. Egy tálba kikaparom a belsejét. Egy centi vastag "héjat" hagyok, hogy tartsa a beltartalmat. A kiszedett belső húst nagyobb darabokra vágom.
A hagymát felkockázom és zsiradékon elkezdem üvegesre pirítani. Hozzá adom a fokhagymát és a kockázott paradicsomot, az oregano-t. Meghámozom a sárgarépát és a zöldség hámozóval vékony, hosszú szeleteket vágok a keverékbe.
Néhány perc után hozzáadom a már megfőtt kölest és összeforgatom.     
Megtöltöm a paradicsomokat és egy alufóliával bélelt tepsibe rakom. A tetejére szórhatunk zsemlemorzsát, de most inkább egy kis sajtot választottam.
25 percig magas hőmérsékleten süssük.    



 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája