Mézes körte befőttem következő porciója

Sajnos mire eszembe jutott fotózni, ennyi maradt belőle
A múltkori, Vígadóbeli látogatásunk egyik folyománya az, hogy rájárok az ősszel potyára beszerzett körtékből készült befőttre. Debreceni rokonságom megtűrt fájának termése, ami minden évben egy asztalkán várja az enyészetet, felhasználatlanul.
Mézzel. szerecsendióval és pici vaniliával, fahéjjal ízesítettem és október óta várták a felhasználást. Őszintén megmondva, akkor jó ötletnek tűnt, hogy takarosan elrakom őket, de fogalmam nem volt, arról, hogy mibe tenném bele.
Süteménybe, kompótként akartam vesztegetni, pedig nem szabad ezt az ízélményt eltakarni egy gyümölcskenyérben, vagy hús mellé kis tálkában. A torkos csütörtök óta már bizton állíthatom, hogy körtéből sohasem elég.
Azóta készült belőle krémleves, amihez tejszínen kívül csak egy botmixert kellett adni és pirított mogyoróval, tejszínhabbal fejedelmi leves.
De a napokban egy kis olajbogyós üveg ilyen csemege került a kezembe. Gondolkodtam először azon, hogy mennyi eszem volt, hogy ebbe a lehetetlen formába porcióztam azt a nagyjából egy gyümölcsnyi mennyiséget, mindenhez kevés...valahogy be akartam csempészni egy főételbe.
Amikor a kedves a napokban terelgetett a csirke sütés felé, eldöntöttem, hogy bizony a bőre alá épp elég lesz azzal a pici üveggel.
A recept egyszerű és nagyon ízletes.
Hozzávalók:
1 kg csirke felsőcomb, nagyjából 6-7 db, egy 200 ml-es körtebefőtt, 1 dl fehérbor, 5 dkg fetasajt, kevés só, őrölt bors. 
Elkészítés:
A csirkéket mossuk át, enyhén sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. A befőttet nyissuk ki, levét a sütőtálba öntsük, az az ízek és a szaftosság alapja! A hús és a bőr között a kis ujjunkkal csináljunk egy zsebet, majd rakjunk bele néhány darab gyümölcsöt és diónyi fetasajtot. Nyomogassuk le, hogy terüljön szét a töltelék. Mindet töltsük meg, majd a sütőtálba téve öntsünk alá fehérbort, alufóliával zárjuk le és tegyük a 160 fokos sütőbe fél órára. Utána fedjük fel és szabadon hadd piruljon tovább 40 percig.
 Köretnek először hasábburgonya készült hozzá, másnap gyökérzöldségekből, almából készült nyers saláta.

Ítélet: visszatapsolós. 

   
    
   

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája