Májas rizotto

A szakács vizsga második napján a kihúzott tételem a vargányás rizotto volt. Megcsináltam böcsülettek, de nekem csak annyi maradt meg a dologból, hogy nagyon sokáig kellett ott állni mellette, csak kavargatni, kavargatni.
Nem ettem még egy olasz Mámmá által elkészített darabot, ezért nem tudom milyen, úgy lábosból, konyhában eszegetni. Amíg ez a helyzet nem fog bekövetkezni, addig rizottonak fogom nevezni azt az ételt, amit a bennem lévő sznobéria nem óhajt rizses májnak hívni.
Hagymás májnak indult a reggeli tervezet, ugyanis sok ötletet lehet meríteni a negyedikről lesétálva, a kiszivárgó, békebeli, anyukáktól tanult receptek rutinjához forduló nyugdíjasok konyháiból.  Mire kiértem a házból, megvolt az ötlet. Arról nem is beszélve, hogy sorbaállás közben nagyon érdemes kinyitni a kis fülünket, ugyanis ha kérdezünk, nagy eséllyel olyan praktikákat is hallhatunk, amikre nem is gondoltunk, mert 50 évvel több tapasztalatuk van. Mindig elmondom, hogy: tetszik tudni, én még csak most kezdem!

Hozzávalók:
30 dkg sertésmáj
1 fej vöröshagyma
1 evk kacsazsír
1 dl fehérbor
őrölt bors
20 dkg rizs
2 dl főzőtejszín
5 dkg zöldborsó
2-3 tk só (CSAK A VÉGÉN)

Tudom, az a fránya kisujj mindig kiugrik, úgy van huzalozva
  Elkészítés:
A hagymát aprítsuk fel, azután kevés, fél evk kacsazsíron dinszteljük meg. A májjat csodáljuk, szeretgessük, mossuk át, majd vágjuk fel ujjperc nagyságú darabokra. 




















A készételben sokkal jobban érvényesül ha kisebb darabokra vágjuk.
Ha kész vagyunk vele, akkor tegyük a hagymára, alacsony lángon pirítsuk össze. Közben tehetünk rá borsot, szerecsendiót, őrölt zöldfűszereket.  Merjünk kísérletezni!
Fedjük le, majd néhány perc múltán öntsük fel a fehérborral és fedjük le. 
Most, foglalkozhatunk kicsit az általunk teremtett horrorfilm díszlettel, amit a máj okozott. Ott hagyhatjuk 15-20 percre is, időnként kavarjuk át.
Közben tegyük rendbe a konyhát, mosogassunk el, tegyünk be egy mosást, épp ami kell.
Viszont most kell kimérni a rizst, vizet forralni hozzá...én anyukámtól úgy tanultam, hogy egy rész rizs, 2 rész víz forralva. Viszont most 3 dl víz és 2 dl tejszín.


Gyönyörű, mikor a hő hatására megváltozik a színe.


Kevés zsiradékon pirítsuk a mosott rizsszemeket fehéredésig, azután öntsük fel a forrásban lévő vízzel. Iszonyatos hanggal, hővel elkezd forrni, akkor tegyünk bele a máj levéből és öntsük bele a tejszínt. Forraljuk még 5 percig közepes lángon, kavargassuk folyamatosan. Azután zárjuk le tüzet, és lefedve várjuk amíg ezt a sok ízt beszívja. Most keverjük bele a zöldborsót. Minimum 20 percig ne emeljük fel a fedőt!
Ha leellenőriztük, hogy a rizs megfőtt, nem kemény a közepe, jöhet bele a máj. Óvatosan forgassuk össze.
Most kóstolgassuk, mennyi só kell bele és ízesítsük. Ilyenkor még beleraktam kevés zöldfűszert (kakukkfű, levendula, oregano keveréke) de elhagyható.
Ezután tálaljuk ki és jó étvágyat!


Ez lett a vége, kétszer szedtünk

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája