Májas rizotto
A szakács vizsga második napján a kihúzott tételem a vargányás rizotto volt. Megcsináltam böcsülettek, de nekem csak annyi maradt meg a dologból, hogy nagyon sokáig kellett ott állni mellette, csak kavargatni, kavargatni.
Nem ettem még egy olasz Mámmá által elkészített darabot, ezért nem tudom milyen, úgy lábosból, konyhában eszegetni. Amíg ez a helyzet nem fog bekövetkezni, addig rizottonak fogom nevezni azt az ételt, amit a bennem lévő sznobéria nem óhajt rizses májnak hívni.
Hagymás májnak indult a reggeli tervezet, ugyanis sok ötletet lehet meríteni a negyedikről lesétálva, a kiszivárgó, békebeli, anyukáktól tanult receptek rutinjához forduló nyugdíjasok konyháiból. Mire kiértem a házból, megvolt az ötlet. Arról nem is beszélve, hogy sorbaállás közben nagyon érdemes kinyitni a kis fülünket, ugyanis ha kérdezünk, nagy eséllyel olyan praktikákat is hallhatunk, amikre nem is gondoltunk, mert 50 évvel több tapasztalatuk van. Mindig elmondom, hogy: tetszik tudni, én még csak most kezdem!
Hozzávalók:
30 dkg sertésmáj
1 fej vöröshagyma
1 evk kacsazsír
1 dl fehérbor
őrölt bors
20 dkg rizs
2 dl főzőtejszín
5 dkg zöldborsó
2-3 tk só (CSAK A VÉGÉN)
Elkészítés:
A hagymát aprítsuk fel, azután kevés, fél evk kacsazsíron dinszteljük meg. A májjat csodáljuk, szeretgessük, mossuk át, majd vágjuk fel ujjperc nagyságú darabokra.
A készételben sokkal jobban érvényesül ha kisebb darabokra vágjuk.
Ha kész vagyunk vele, akkor tegyük a hagymára, alacsony lángon pirítsuk össze. Közben tehetünk rá borsot, szerecsendiót, őrölt zöldfűszereket. Merjünk kísérletezni!
Fedjük le, majd néhány perc múltán öntsük fel a fehérborral és fedjük le.
Most, foglalkozhatunk kicsit az általunk teremtett horrorfilm díszlettel, amit a máj okozott. Ott hagyhatjuk 15-20 percre is, időnként kavarjuk át.
Közben tegyük rendbe a konyhát, mosogassunk el, tegyünk be egy mosást, épp ami kell.
Viszont most kell kimérni a rizst, vizet forralni hozzá...én anyukámtól úgy tanultam, hogy egy rész rizs, 2 rész víz forralva. Viszont most 3 dl víz és 2 dl tejszín.
Kevés zsiradékon pirítsuk a mosott rizsszemeket fehéredésig, azután öntsük fel a forrásban lévő vízzel. Iszonyatos hanggal, hővel elkezd forrni, akkor tegyünk bele a máj levéből és öntsük bele a tejszínt. Forraljuk még 5 percig közepes lángon, kavargassuk folyamatosan. Azután zárjuk le tüzet, és lefedve várjuk amíg ezt a sok ízt beszívja. Most keverjük bele a zöldborsót. Minimum 20 percig ne emeljük fel a fedőt!
Ha leellenőriztük, hogy a rizs megfőtt, nem kemény a közepe, jöhet bele a máj. Óvatosan forgassuk össze.
Most kóstolgassuk, mennyi só kell bele és ízesítsük. Ilyenkor még beleraktam kevés zöldfűszert (kakukkfű, levendula, oregano keveréke) de elhagyható.
Ezután tálaljuk ki és jó étvágyat!
Nem ettem még egy olasz Mámmá által elkészített darabot, ezért nem tudom milyen, úgy lábosból, konyhában eszegetni. Amíg ez a helyzet nem fog bekövetkezni, addig rizottonak fogom nevezni azt az ételt, amit a bennem lévő sznobéria nem óhajt rizses májnak hívni.
Hagymás májnak indult a reggeli tervezet, ugyanis sok ötletet lehet meríteni a negyedikről lesétálva, a kiszivárgó, békebeli, anyukáktól tanult receptek rutinjához forduló nyugdíjasok konyháiból. Mire kiértem a házból, megvolt az ötlet. Arról nem is beszélve, hogy sorbaállás közben nagyon érdemes kinyitni a kis fülünket, ugyanis ha kérdezünk, nagy eséllyel olyan praktikákat is hallhatunk, amikre nem is gondoltunk, mert 50 évvel több tapasztalatuk van. Mindig elmondom, hogy: tetszik tudni, én még csak most kezdem!
Hozzávalók:
30 dkg sertésmáj
1 fej vöröshagyma
1 evk kacsazsír
1 dl fehérbor
őrölt bors
20 dkg rizs
2 dl főzőtejszín
5 dkg zöldborsó
2-3 tk só (CSAK A VÉGÉN)
Tudom, az a fránya kisujj mindig kiugrik, úgy van huzalozva |
A hagymát aprítsuk fel, azután kevés, fél evk kacsazsíron dinszteljük meg. A májjat csodáljuk, szeretgessük, mossuk át, majd vágjuk fel ujjperc nagyságú darabokra.
A készételben sokkal jobban érvényesül ha kisebb darabokra vágjuk.
Ha kész vagyunk vele, akkor tegyük a hagymára, alacsony lángon pirítsuk össze. Közben tehetünk rá borsot, szerecsendiót, őrölt zöldfűszereket. Merjünk kísérletezni!
Fedjük le, majd néhány perc múltán öntsük fel a fehérborral és fedjük le.
Most, foglalkozhatunk kicsit az általunk teremtett horrorfilm díszlettel, amit a máj okozott. Ott hagyhatjuk 15-20 percre is, időnként kavarjuk át.
Közben tegyük rendbe a konyhát, mosogassunk el, tegyünk be egy mosást, épp ami kell.
Viszont most kell kimérni a rizst, vizet forralni hozzá...én anyukámtól úgy tanultam, hogy egy rész rizs, 2 rész víz forralva. Viszont most 3 dl víz és 2 dl tejszín.
Gyönyörű, mikor a hő hatására megváltozik a színe. |
Kevés zsiradékon pirítsuk a mosott rizsszemeket fehéredésig, azután öntsük fel a forrásban lévő vízzel. Iszonyatos hanggal, hővel elkezd forrni, akkor tegyünk bele a máj levéből és öntsük bele a tejszínt. Forraljuk még 5 percig közepes lángon, kavargassuk folyamatosan. Azután zárjuk le tüzet, és lefedve várjuk amíg ezt a sok ízt beszívja. Most keverjük bele a zöldborsót. Minimum 20 percig ne emeljük fel a fedőt!
Ha leellenőriztük, hogy a rizs megfőtt, nem kemény a közepe, jöhet bele a máj. Óvatosan forgassuk össze.
Most kóstolgassuk, mennyi só kell bele és ízesítsük. Ilyenkor még beleraktam kevés zöldfűszert (kakukkfű, levendula, oregano keveréke) de elhagyható.
Ezután tálaljuk ki és jó étvágyat!
Ez lett a vége, kétszer szedtünk |