10 csuda dolog a mai napon (6.) Grúzia

A magyar embernek olyan ez a kis állam mint Narnia kb. Hallottunk már róla, de nem tudjuk, hogy eszik vagy isszák, még földrajzból sem emlegették olyan sokat, csak beolvadt a F.Á.K nagy családjába. Fővárosának nevét - Tbiliszi - úgy lehet csak kimondani, mintha struccolnál a fejeddel egy kézzel meglöknének hátulról.
Nem tudok sok mindent Grúziáról, egy ideig nem is tudunk elmenni, mert forrong a világ, nem abba az irányba megyünk, - mi, mindannyian, emberiség -  hogy bevállalna az ember egy hátizsákos barangolást a Fekete tenger túlsó partján. Pedig gyönyörű és nagyon érdekesnek ígérkezik, mind építészetében, művészetében és ételeiben is. Amíg eljutunk itt van egy kis ízelítő.


1. Egy a fővárosi ételfesztiválok közül. Nagyon ígéretes hely az, ahol ilyen gyümölcsök teremnek.
https://www.pinterest.com/pin/438608451184800716/


2. Ugye milyen állatul néz ki ez az étel? Ez kérem szépen egy karamellizált hagymával, kecske sajttal és rukkolával, dióval megrakott pizza szerű kenyér, a lavash. Erre mondom, inkább éneklem Kylie Minouge 2003-as dalát: "Love at first sight"  
http://palachinkablog.com/lavash-pizza/


http://www.thetravelword.com/wp-content/uploads/2010/06/tbilisi-breadhouse.jpg

3. Gyönyörű műemlék épület TBilisziben. Ha a társadalmunkban illene meghatódni a mestermunkán és a profizmuson, akkor biza megtenném.
https://www.flickr.com/photos/36338186@N05/3541921137/in/photostream/

4. Vintage grúziai képeslap, a rajzokból azt mondanám, hogy a 60-as évek elejéről.
https://www.cardcow.com/217332/greetings-from-georgia-maps/


5. Ez a grúz népviselet kortárs kinyilatkozása, egy oldal, népviseletet vehetsz magadnak.  Mint egy középkori metszeten, olyan egyszerű és elegáns.
http://bjuna.tumblr.com/tagged/Samoseli+Pirveli/page/2




Klasszikus népviselet: Dmitri Ermakov 1870-es néprajzi gyűjtése.

Forrás: riowang.blogspot.com.es



6. Korai keresztény freskók, ahogy beomlott a sziklafal.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/6b/3a/19/6b3a19292def69b414c79072af289b93.jpg


7. Ez a kis illusztráció a grúz bor  érlelését mutatja meg 8000 éves eljárás. Nagy agyag amphórákban forr ki a bor. Ugye, hogy nem tudtál erről, kíváncsi vagy, vajon még mindig használják e?
http://www.ft.com/cms/s/2/7307e952-f50b-11e2-b4f8-00144feabdc0.html


8. TBiliszi óváros. 
http://www.terazsenior.pl/aktualnosci/seniorzy-nie-pekli-w-gruzji/



9: Grúz bazár, ételbazár, csemege. Az előtérben felhalmozva a gyönyörű, hatalmas gránátalma halomba.
Azok a színes kolbászok amik lelógnak is amolyan nassolnivalók. Viasszal tartósított gyümölcsdarabok, magok összekeverve liszttel és musttal.  Böcsületes neve: Churchkhela
http://www.allaboutcuisines.com/food-tours

 

10. Íme, a bort így érlelik a gyakorlatban.
https://www.pinterest.com/pin/4574037091698527/


http://www.lonelyplanet.com/georgia/travel-tips-and-articles/77539


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája