Lépcső alatt egy másik világ: alagsori lakások

Talán a Myfair Ladyben találkoztam először ilyen kis megbújó föld alatti alkalmatosságokkal, sous terrain-ekkel. Londonban volt szerencsém annyit látni belőlük, hogy teljesen beléjük szeressek. Nem mondhattam rájuk sem azt, hogy sötétek, nyirkosak vagy egészségre károsak lennének, csupán egy 10 milliós metropolisz egyik tradicionális válasza egy több száz éve égető kérdésre.
Nekem ezeknek a lakások egyet jelentenek azzal az optimista gondolkodással, hogy ha az Élet megtagadta tőle a lépcsőkön feletti lakhatást, akkor úgy alakítgatja a kis lakát, hogy stílusos legyen, amije van. Igazuk van! Tüneményes.
Mini kerteket, öntöttvas lépcsőket,  színes ajtókat, napfényben fürdő gyermek rajzasztalt láttam az ilyen házak környékén. Mindenhol azok a gyönyörű téglák és smaragdzöld, zsebkendőnyi kertecskék.

Nem egy Twist Oliver szindróma rácsokkal és elsuhanó emberlábakkal.
Ha megfelelő a vízelvezetés, egy nagyobb eső nem változtatja a lejáratot zuhataggá, a lakást pedig, tengerré. Hőszigetelésnél az a néhány fal és nyílászáró marad, ha fel kell újítani.
Itthon lehet alagsori kialakítással találkozni, de nincs kihasználva. Mindig csak az ásító hideget érzem ezekből a kis ablakokból süvíteni. Eleve nem olyan építés, ami emberekre várna. De mi nem is vagyunk annyian, hogy ezt is használni kellene. Ez debreceni megfigyelés,  máshol biztosan eltér. Néhány kialakítást összeválogattam. Sajnos a saját képeim nincsenek itt, tableten, kivéve egyet.







ingatlan hirdetés

A tér megtoldása, fényben fürödhet jó tájolás esetén. 



Magyar példa




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája