Májpástétom zöldfűszerekkel, újhagymás kéreg alatt
Sohasem ettem a sajátom előtt májpástétomot , nem is nagyon tudtam volna hova tenni, hogy otthon májkrémet csináljunk. Pedig nem is nehéz, nem hosszadalmas, csak benne van a köztudatban, hogy a májkrém helye az 30g-os konzervben van, amire DEKO van felfirkantva.
Amit kanállal, magában ettünk a koliban, amit almával és kiflivel kaptunk az általános iskola napközijében. A hetekben ráakadtam valahogy és el akartam készíteni a balatoni kirándulásra, mint egy életelixirt, ami sokáig eláll, finom és az üveg aljáig kiapadhatatlan.
Megkérdezgettem a környezetem, hátha tudnak valami jó receptet, egy debreceni idős néni tesz bele aprított főtt tojást, más répát és paprikát reszel bele...summa summarum kinyílt egy pástétom szubkultúra.
Rá fogok szokni, mert olcsó, kiadós és nagyon finom.
Hozzávalók, 2 kis üveghez:
500 g máj
100 g zsír
1 púpos tk só, bors tetszés szerint
2 fej hagyma
fél dl brandy
2 gerezd fokhagyma
1 evk szárított zöldfűszer (kakukkfű, bazsalikom, oregano)
újhagyma zöld szára
50 g zsír a tetejére
Elkészítés: olvasszuk meg a zsírt és tegyük bele a 2 fej aprított vöröshagymát. Lassú tűzön pirítsuk, közben a májat több vízben mossuk és válogassuk át, majd végül csöpögtessük le. Vágjuk fel nagyobb darabokba, úgy hamarabb át fog sülni, de egészben is hagyhatjuk.
A májat tegyük a hagymára, reszeljük bele a fokhagymát. Szórjuk rá a fűszereket és a borsot, kavarjuk át és süssük készre.
Ha átsült a máj vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni 20 percet. Vegyük elő a botmixert, vagy egy krumplitörőt és sózzuk, törjük meg a keveréket.
Ha elég krémes, vagy darabos, ahogy gusztusunk diktálja....töltsük szép kis üvegekbe, tömörítsük kicsit és teljesen hűtsük le.
Felszeleteltem egy újhagyma zöldjét és pár dkg zsírral áthevítettem, olvadtan ráöntöttem a tetejére és úgy hagytam megdermedni. Jó a színének, nem kezdd el barnulni és tovább eláll.
Amit kanállal, magában ettünk a koliban, amit almával és kiflivel kaptunk az általános iskola napközijében. A hetekben ráakadtam valahogy és el akartam készíteni a balatoni kirándulásra, mint egy életelixirt, ami sokáig eláll, finom és az üveg aljáig kiapadhatatlan.
Megkérdezgettem a környezetem, hátha tudnak valami jó receptet, egy debreceni idős néni tesz bele aprított főtt tojást, más répát és paprikát reszel bele...summa summarum kinyílt egy pástétom szubkultúra.
a bal oldali megérte a másnap reggelt |
Hozzávalók, 2 kis üveghez:
500 g máj
100 g zsír
1 púpos tk só, bors tetszés szerint
2 fej hagyma
fél dl brandy
2 gerezd fokhagyma
1 evk szárított zöldfűszer (kakukkfű, bazsalikom, oregano)
újhagyma zöld szára
50 g zsír a tetejére
Elkészítés: olvasszuk meg a zsírt és tegyük bele a 2 fej aprított vöröshagymát. Lassú tűzön pirítsuk, közben a májat több vízben mossuk és válogassuk át, majd végül csöpögtessük le. Vágjuk fel nagyobb darabokba, úgy hamarabb át fog sülni, de egészben is hagyhatjuk.
A májat tegyük a hagymára, reszeljük bele a fokhagymát. Szórjuk rá a fűszereket és a borsot, kavarjuk át és süssük készre.
Ha átsült a máj vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni 20 percet. Vegyük elő a botmixert, vagy egy krumplitörőt és sózzuk, törjük meg a keveréket.
Ha elég krémes, vagy darabos, ahogy gusztusunk diktálja....töltsük szép kis üvegekbe, tömörítsük kicsit és teljesen hűtsük le.
Felszeleteltem egy újhagyma zöldjét és pár dkg zsírral áthevítettem, olvadtan ráöntöttem a tetejére és úgy hagytam megdermedni. Jó a színének, nem kezdd el barnulni és tovább eláll.