Hedonisták reggelije: goffri

Akár hiszitek, akár nem, a JÓ goffri sütése egy tátongó piaci rés a mai magyar vendéglátásban. Persze vannak kihívók, de nem vagyok nagy rajongójuk. A zacskóba zárt, után melegített (vagy nem), szottyos, semmirekellő ipari hulladékot, amit a szoboszlói strandon kínálnak aranyáron, valahogy nem akaródzik ételnek nevezni.
Már második éve besétálunk a fogyasztó strandolók csapdájába, annyira vágyunk mindketten egy ropogós, habos goffrira. Mikor még gyerekek voltunk, lehetett kapni. (a debreceni Centrum előtti bódé volt az egyetlen és a legjobb)
Lehet, hogy akkor még nem nézték akkora baleknek azt a vendéglátóst, aki nem spórolta ki az anyagot. Pedig a legjobb vevő, nem az átvert, hanem visszajáró vevő. 


Tegnap valahogy beleugrott az agyamba, hogy sütök egy adagot. A kistestvérem még évekkel ezelőtt meglepett egy ilyen sütővel, ritkán van nálunk használatban.
Mert az eddig kipróbált receptek csalódást és véget nem érő sikálásokat eredményeztek a mosogató felett. Áztatás, merítés kizárva, mert ugyebár megtudtuk a reáliákat tanító órákon, hogy a víz és az elektromos gépek, nem öri barik.
De ez a recept jól sikerült, gondoltam megosztom a nagyérdeművel, akiknek szintén van egy évente leporolt sütője, jó tapasztalat nélkül. Gondolom mindenki dúskál a jobbnál jobb változatokban, de én örülök a sajátomnak, mert egy csecsemőnek minden vicc új.

Ebből a mennyiségből kb. 12 db lesz, ami bőven elég 2 felnőtt embernek, hogy betegre egye magát belőle, mondjuk most hétvégén egy verőfényes téli reggelen. Vagy nem is kell leülni hozzá, még sütés közben a konyhapultnál jól lakhatsz.

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
3 tojás
1 kk fahéj
1 kk só
1 evk sütőpor
1,5 dl szóda
3,5 dl tej
3 tk cukor
1 evk olaj

Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük össze, ügyelve arra, hogy egy száraz, egy nedves hozzávalót adagoljunk. Így nem lesz csomós a massza. Pihentessük egy órát. Kevés vajjal kenjük ki az első sütést és hagyjuk jól felforrósodni, csak utána tegyünk bele egy merőkanállal. Utána nem kell vajazni. 
Sütés után egy rácson hagyjuk hűlni néhány percig, így szárad annyit a külseje, hogy ropogjon, mikor harapunk.
Tálaljuk tejszínhabbal, vegyük elő a csokiöntetet a fagyi mellől és morzsoljunk rá valami gyümölcsöt a fagyasztóból.   


ui: felhívnám a figyelmet a nagyon csecse, pöttyös bögrécskémre, vasárnap lőttem a szabadkai piacon. Nem tudok vele betelni!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája