Pezsgővel kínáld, mert a hétköznap is ünnep

A több hetes főzési vegetálást tegnap fejeztem be, végre sütöttem főztem, mint régen. A konyhai tevékenység mindig változó és új dolgokat, tulajdonságokat felfedező, véget nem érő út. Néha zsákút.
De mint ahogy előttem sokat megfogalmazták, nem a cél a fontos, hanem a haj. Ja az más, inkább: 
Az út a fontos, nem a cél.

Most megtudhattam, hogy a mozzarella, amit jómagam, csak nyersen, betömve fogyasztok, sütés útján egy gumiszerű, nem túl étvágygerjesztő, anyagtalan masszává alakul.
Mozzarellával, karácsony ízű körtével töltött csirkemell, krumplipürével, sült tökkel.
Utólag végiggondolva tényleg nem túl okos ötlet, viszont kiutat jelenthet egy szárazabb hús állandó nedvesség utánpótlása végett, hogy az ne kopogjon, mikor fel akarod vágni. 
A másik, sokkal pozitívabb élményem, hogy a burgonya, a pórias krumpli nagyon jól működik a krémesen sárga sütőtökkel. Az agyamat elöntötte most a narancsszínű krumplipüré, pirított dióval leszórva, a szerecsendióval, borssal megszórt, ropogós tökből készült chips, utána pedig egy finom tökös rétes. 

Bár viszolygok a sütőtökből készíthető, amerikai oldalakat elöntő mindenféle recepttől, lattétól, tökös tiramusutól.
De summa summarum: szezonja van, együk és tegyük bele minél több ételbe.      
A szerecsendió a körte és a sajt együtt nagyon finom csirkében, csak arra figyeljünk, hogy bőrrel együtt vegyük, mert különben elillan a finom töltelék, koncentrálódik az edény alján és beivódik a húsba.

Igen, ez is egy alternatív megoldás, nem is rossz. De földhözragadt ember vagyok, szeretem látni, hogy működik az anyagmegmaradás törvénye. Nem tudnám jó szívvel elnyalogatni a tonhalas zöldborsós fagyit, csak mert a szakácsikonom, Heston Blumental odavan a molekuláris gasztronómiáért.
Eredmény: egy mosolygós ember, aki degeszre ette magát egy egészségesnek nevezhető vacsorából. Reggelig hangját nem hallottam, hogy éhes.

Hozzávalók: (4 normál étvágyú felnőtt)
2 egész, csontos csirkemell
2 körte
kevés fahéj, reszelt szegfűszeg
egy csomag mozzarella
só, bors
Köret:
25 dkg sült tök
80 dkg héjában főtt krumpli
1 csapott evk só
2 dl tejföl
kevés vaj

Elkészítés:  A csirkemellet hosszában megfelezzük, sóval, borssal dörzsöljük be. A körtéket meghámozzuk kisebb kockákra vágjuk. Ha precíz akarok lenni, azt mondom, hogy 1x1 es kockákra. Beszórjuk egy nagyobb csipet fahéjjal és kevés szegfűszeggel, összekeverjük. A mozzarellát is felaprítjuk, megsózzuk, összekeverjük a körtével, hosszában bevágjuk a vastag mellehúsást és középre betöltjük a körtét. Szükség esetén egy hústűvel tűzzük össze. süssük meg kevés zsiradékon a sütőben, 50 percig, egy óráig.
Krumplipürét meg már remélem csináltatok.   

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája