Indiai essencia: Csirke tikka masala

Angliai utunk óta nem tea és scone és az angol reggeli van az agyamban, hanem valami nagyon távoli: indiai, belső melegséget árasztó fűszerek, gyömbér, kurkuma, édes paradicsom. Piszkos nagy szerencsénk volt, mert az unokatestvérem jóvoltából megkóstolhattuk, hogy az angoloknak mit jelent india, illetve pár nappal később autentikus pakisztáni vacsorát ettünk, ami megmutatta, hogy egy ilyen étkezési kultúrát követő embernek milyen az ízlése.
Mindkettő jó, sőt kiváló, ujjnyalogatós volt a maga nemében, talán itt kezdődött az érdeklődésem is.
Felcsaptam az örök (egyik) kulináris információs forrásomat, az ordibálástól eltekintve kiváló szakember, Gordon Ramsey mindig jó indulópont. Ez alapján készült el ez a recept és a mi háztartásunkban megkapta a zöld jelzést a további kísérletezéshez.
Auchanban találtunk üvegcsében curry fűszerkeveréket, ami ténylegesen fűszerek és ne E betűk keveréke, saját márkás termék, 200 ft-ba fáj egy kb 75 g-os üveg.
Lapos kenyeret kellett volna hozzá sütnöm, az ún. chapatit, de idő hiányában tunkolásra nagyszerűen megfelelt neki a friss kifli.  




Recept: 4 személyre
Hozzávalók:
1 dupla csirkemell (kb. 60 dkg)
1,5 fej vöröshagyma
15 dkg főtt csicseriborsó
diónyi darab gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 tk kurkuma
csapott evk. barnacukor
só, bors
1 doboz darabolt konzerv paradicsom
1 pici dobozos sűrített paradicsom
1 szál sárgarépa
2-3 db krumpli
1 púpos evk curry fűszerkeverék
1 tk tört chillipaprika (vagy több)

Elkészítés:
Mint minden magyar perkelt alapja, természetesen hagymából, durvára szeletelve. Löttyintésnyi olajon pirítgassuk, közben sózzuk, borsozzuk. Vágjuk a hámozott gyömbért kis hasábokra, azt is tegyük bele, nyomjunk bele 2-3 gerezd fokhagymát. Zöld chillit mond Gordon, de jobb híján megteszi az ebből készült nagyon nem bizalomgerjesztő zöld chilli szósz kb. 1 teáskanálnyi.  Amúgy imádom, mert nem csak rámondod, hogy erős, hanem úgy hátbavágóan erős...bár a rendszeres fogyasztása immunissá tesz.
A fűszereknél mehet bele kurkuma, erős paprika és kevés cukor és a curry fűszerkeverék. A végén tesszük bele a kis konzerves paradicsom sűrítményt. Amikor átforrósodott, keverjük bele a darabolt paradicsomot és 2 dl vizet.  Lassú tűzön rotyogtassuk.
Felszeleteltem nagyobb darabokra a csirkét, először félbe, majd 5-6 vaskos szeletbe. Tegyük bele a szószba és főzzük fél órát.
A tikka masalába szeleteljünk répát, burgonyát, esetleg sütőtököt és tegyük a csirke mellé, főzzük letakart fedő alatt, kis lángon. Végül a főtt borsóval gazdagítsuk.     
A csicseriborsót, ha nem konzervet vettünk, előző este áztassuk be. Ehhez az ételhez 1 dl-es kávés csészében mérjük ki a száraz borsót. Öntsük fel 4x annyi vízzel.
Másnap sós vízben főzzük 45-50 percig.
A kész fogáshoz kínáljunk tejfölt, vagy joghurtot és együk friss kenyérfélével. 


 
  

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája