Egy fapados mexico-i chilis bab története

Tegnap megrohant a középiskolás kolis kajálások emléke, minden menzás és anyukám által bedobozolt finomság, egységes jelként mutatva  a szobám helyét: 3/16. Az egyik ilyen favorit volt a porból készített chilis bab, ami olyan egzotikumnak számított egy 15 éves lányka szemében, végül 5-6 vagy 10 egymás után következett adag után mondtam: Elég volt!!
Eltelt 8 év és megszületett az igény, tegnap: por nélkül, a zöldségek tiszta ízével elérni a hatást.
Jó, jó most már tudom: ezek a dolgok épp azokat a részeket akarják ízként belerakni az ételbe, amire a jó fűszerek és alapanyagok maguktól képesek. Az ételes porok nem azoknak készülnek, akiknek nincs idejük, hanem azoknak, akik nem mernek bánni a fűszerekkel és nem mernek kísérletezni. (Bocs anya, azért te vagy a mesterem a konyhában) 
Ha van azon a 20 percen kívül még egy félóránk, akkor készíthetünk hozzá házi tortillát, nagy büszkeség az, amikor felemeled az általad készített tucatról a fedőt és ropog a széle, puha a belseje. Hegykén oda kell vakkantani az ámélkodó hímneműnek: Én csináltam!



Hozzávalók: (4-6 személyre)
40 dkg darált hús
1 doboz vörös bab konzerv
10 dkg kukorica
1 darabolt paradicsom konzerv
1/2 evk só
bors ízlés szerint
kevés oregano
1 evk. édes fűszerpaprika
1 nagy fej hagyma
szárított chili paprika
kevés olaj
tejföl és reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát aprítsuk fel, majd az olajon fonnyasszuk keveset. Adjuk hozzá a húst, sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk, 5 percig pirítsuk. A babkonzerv alól öntsük ki a levet, majd keverjük a húshoz, azután jön a kukorica. Végül a darabolt paradicsomot keverjük bele, forraljuk, majd főzzük 10 percig. Óvatosan használjuk a chilit. Kóstoljuk meg, mennyire csípősen szeretjük, családi vacsorának elég enyhén készíteni, étkezéskor lehet még beletenni.
Tálaláskor tegyünk még a tekercsbe kevés tejfölt és reszelt sajtot.  


Tortilla:  15 darabhoz
Hozzávalók:
2 dl forró víz
1 tk só
fél csomag sütőpor
15 dkg kukoricaliszt
15 dkg finomliszt
4 evk étolaj
Elkészítés:
A lisztet a sóval és sütőporral keverjük össze, tegyük bele az olajat, majd a vízzel fokozatosan felengedjük és gyúrjunk belőle egy rugalmas tésztát. Pihentessük letakart konyharuha alatt fél órát.
Hevítsünk egy serpenyőt, zsiradék nélkül. Közben tépjünk le a tésztából egy maroknyit gyúrjuk belőle gombócot, majd lisztezett deszkán nyújtsuk minél vékonyabbra, akkora lesz majd, mint egy desszertes tányér. A forró serpenyőbe tesszük, amint púposodik, hólyagosodik megfordítjuk. Miután félretettük, fedjük le, mert különben megkeményednek. Az egész nyújtás-sütés 20 percet vett igénybe.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája