Egy fapados mexico-i chilis bab története
Tegnap megrohant a középiskolás kolis kajálások emléke, minden menzás
és anyukám által bedobozolt finomság, egységes jelként mutatva a
szobám helyét: 3/16. Az egyik ilyen favorit volt a porból készített
chilis bab, ami olyan egzotikumnak számított egy 15 éves lányka
szemében, végül 5-6 vagy 10 egymás után következett adag után mondtam:
Elég volt!!
Eltelt 8 év és megszületett az igény, tegnap: por nélkül, a zöldségek tiszta ízével elérni a hatást.
Jó,
jó most már tudom: ezek a dolgok épp azokat a részeket akarják ízként
belerakni az ételbe, amire a jó fűszerek és alapanyagok maguktól
képesek. Az ételes porok nem azoknak készülnek, akiknek nincs idejük,
hanem azoknak, akik nem mernek bánni a fűszerekkel és nem mernek
kísérletezni. (Bocs anya, azért te vagy a mesterem a konyhában)
Ha
van azon a 20 percen kívül még egy félóránk, akkor készíthetünk hozzá
házi tortillát, nagy büszkeség az, amikor felemeled az általad készített
tucatról a fedőt és ropog a széle, puha a belseje. Hegykén oda kell
vakkantani az ámélkodó hímneműnek: Én csináltam!
Hozzávalók: (4-6 személyre)
40 dkg darált hús
1 doboz vörös bab konzerv
10 dkg kukorica
1 darabolt paradicsom konzerv
1/2 evk só
bors ízlés szerint
kevés oregano
1 evk. édes fűszerpaprika
1 nagy fej hagyma
szárított chili paprika
kevés olaj
tejföl és reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát aprítsuk fel, majd az olajon fonnyasszuk
keveset.
Adjuk hozzá a húst, sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk, 5 percig pirítsuk. A
babkonzerv alól öntsük ki a levet, majd keverjük a húshoz, azután jön a
kukorica. Végül a darabolt paradicsomot keverjük bele, forraljuk,
majd főzzük 10 percig. Óvatosan használjuk a chilit. Kóstoljuk meg,
mennyire
csípősen szeretjük, családi vacsorának elég enyhén készíteni, étkezéskor
lehet
még beletenni.
Tálaláskor tegyünk még a tekercsbe kevés tejfölt és reszelt
sajtot.
Tortilla: 15 darabhoz
Hozzávalók:
2 dl forró víz
1 tk só
fél csomag sütőpor
15 dkg kukoricaliszt
15 dkg finomliszt
4 evk étolaj
Elkészítés:
A lisztet a sóval és sütőporral keverjük össze, tegyük bele
az olajat, majd a vízzel fokozatosan felengedjük és gyúrjunk belőle egy
rugalmas tésztát. Pihentessük letakart konyharuha alatt fél órát.
Hevítsünk egy serpenyőt, zsiradék nélkül. Közben tépjünk le
a tésztából egy maroknyit gyúrjuk belőle gombócot, majd lisztezett deszkán
nyújtsuk minél vékonyabbra, akkora lesz majd, mint egy desszertes tányér. A
forró serpenyőbe tesszük, amint púposodik, hólyagosodik megfordítjuk. Miután
félretettük, fedjük le, mert különben megkeményednek. Az egész nyújtás-sütés 20
percet vett igénybe.