Babérkoszrús Rácz-ponty, túrós csuszával
Sűrű hétvége áll mögöttünk. De megérte, több szempontból is, részt vettünk kiöltözve egy doktori avatáson, 4 órával később gumicsizmában 500 fát ültettünk, amitől nem csak zöldnek, hanem szuper-zöldnek érezhettük magunkat és jó ügyért dolgozhattunk. Megkóstolhattam életem legjobb aranygaluskáját és halászlevét. Respect az ÉDESanyámnak.
A vasárnapi halebéd egy gigantikus pontyból készült, nem tudtam, vagyis röstelltem mellé rakni egy centit, de azt tudom, hogy minden alá rakott tálcáról lelógott. A másik rejtély számomra, hogy hogyan szeletelte fel szép, egyforma darabokra a kis aranyost.
Egy szó mint száz, nekünk, hétfőre is jutott néhány halszelet, amik gondosan megsózva várták azt, hogy a közös életünk no.1 aranyérmes ételévé, Rácz-ponttyá változzon.
Elmondva, nem hangzik túl bizalomgerjesztően, hogy "végy egy halat, önts reá az paprikát, hagymát s paradicsomot, süssed" főleg nekem, akit egy nagy hallal ki lehetne kergetni a világból, drága testvérem meg is tette kiskorában.
Mégis. Ez az étel megérdemli a megdicsőülést, mert forró, fűszeres, paradicsomos a hal, hűs és tejfölös a túrós csusza, tökéletes ellentétek és jó barátok.
A történetet kiegészíti egy fontos tény, miszerint a túrós csusza alapját, nagymamám gyúrta egy nyújtotta a kis kezével, hogy azután lebbencstésztaként faljuk fel, nagy nagy örömmel.
A vasárnapi halebéd egy gigantikus pontyból készült, nem tudtam, vagyis röstelltem mellé rakni egy centit, de azt tudom, hogy minden alá rakott tálcáról lelógott. A másik rejtély számomra, hogy hogyan szeletelte fel szép, egyforma darabokra a kis aranyost.
Egy szó mint száz, nekünk, hétfőre is jutott néhány halszelet, amik gondosan megsózva várták azt, hogy a közös életünk no.1 aranyérmes ételévé, Rácz-ponttyá változzon.
Elmondva, nem hangzik túl bizalomgerjesztően, hogy "végy egy halat, önts reá az paprikát, hagymát s paradicsomot, süssed" főleg nekem, akit egy nagy hallal ki lehetne kergetni a világból, drága testvérem meg is tette kiskorában.
Mégis. Ez az étel megérdemli a megdicsőülést, mert forró, fűszeres, paradicsomos a hal, hűs és tejfölös a túrós csusza, tökéletes ellentétek és jó barátok.
A történetet kiegészíti egy fontos tény, miszerint a túrós csusza alapját, nagymamám gyúrta egy nyújtotta a kis kezével, hogy azután lebbencstésztaként faljuk fel, nagy nagy örömmel.
Hozzávalók: (4 személyre)
8 ponty-patkó (nagyjából 1kg)
1 lecsó befőtt (750 ml)
1 fej hagyma
kevés erős paprika
5 dkg sózott szalonna
kevés füstölt sajt
Elkészítés:
A szalonnát pirítsuk meg, szedjük ki a pörcöket belőle,
tegyük félre. A hagymát vágjuk kockákra, néhány percre dobjuk a kiolvadt
zsírba. Tegyük jénai-tál aljára a
hagymát, helyezzük rá az enyhén sózott halszeleteket. Öntsük rá a lecsót,
amelybe előzőleg elkevertünk egy kevés erős paprikát. Fedjük le alufóliával és
tegyük a sütőbe fél órára, 160 fokon. Ha letelt az idő, reszeljünk a halakra
kevés füstölt sajtot és tegyük vissza pirulni még 10 percre. Forrón tálaljuk.
Túrós csusza
1 kis doboz tejföl
1-1 tk só
250 g túró
1 csomag lebbencs száraztészta
5 dkg szalonna
A szalonnát pirítsuk zsírjára és tegyük félre. A tésztát
főzzük meg, 1 tk sóval. Lecsöpögtetés után tegyük egy nagy tálba, öntsük rá a
szalonna zsírját, keverjük meg. A tejfölt 1 tk sóval és túróval keverjük össze,
fokozatosan keverve adagoljuk a tésztához. A pörcöt szórjuk a tetejére
tálaláskor.