Variáció egy lusta nap étkeztetésére: zöldséges, májas tészta

Kimondatlanul is ott van a hétköznapjainkban az a mérhetetlen lustaság, vagy megengedőbben fogalmazva a kimerültség, ami miatt megengedjük azt a közös háztartásunkban, ami sem a szülői házban, sem a saját szóló lakásban, albérletben nem volt dívik.
Sok szemrehányástól kíméljük meg önmagunkat, amikor este hazamegyünk, viszont ha szembe jön velünk egy lazább, alukálósabb nap, nem tudjuk kikerülni a tennivalókat.
Vagy kikerülhetjük és azzal foglalkozhatunk, amire sokszor gondolunk: egy lusta olvasgatásba belealvás, vagy egy lebilincselő dokumentumfilm aminek témája a Versaillesben kikutatott 18. századi vécézési, higiéniai szokások története.
Ilyen módon válunk lustákból, halogatók IS.
Ilyen napokon a főzés is elmarad, talán még a kenyér vásárlás is. Kreatívak lehetünk alternatív megoldásokban. Így történhetett, hogy az ember gyomrának felmordulása kivitt a konyhába és döntésre jutottam: könnyű, GYORS májas raguval leöntött tészta jól lenne.
Nagyon jó lett a fogadtatása, szép színes, paprikák kandikáltak ki a máj mellől, csípős, került a tetejére egy kis kék sajt és hámozott tökmag is.

Hozzávalók: (4 személyre)
40 dkg csirkemáj
1 evk kacsazsír vagy 3 dkg szalonna felaprózva
1 nagy fej hagyma
2 paradicsom
1 kápia paprika (megint szezon van!!)
5 dkg zöldborsó
2 tk só
1 dl vörösbor
1 kk cayennei bors
1 kk erős pityu, böcsületes nevén darált erős paprika
1 kk kakukkfű
1 csapott evk vöröspaprika
Köret:
egy csomag makaróni tészta
2 evk szójaszósz

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a kis furaságoktól a májat és szeleteljük fel nagyobb darabokra. A zsírt hevítsük a lábosban, vékonyan szeleteljük fel a hagymát és fonnyasszuk rajta. A májat mossuk át, csepegtessük le és szórjuk a hagymára, néhány percig süssük.
Szeleteljük fel a paradicsomot és paprikát és borsót, adjuk hozzá.
Szórjuk bele a kakukkfüvet, a cayenne borsot, az erős pistát és a csemege paprikát. Keverjük el a fűszereket, majd a vörösborral öntsük fel és fedjük le. Hagyjuk alacsony lángon összefőni. 10, 15 perc múlva keverjük át és kapcsoljuk le a tüzet. Jaja, a legvégén sózzuk meg. Csak a sertésmájnál igaz a megkeményedés, de megszokásból a itt is ez az eljárás az én konyhámban. Így nem felejtem el. 
Készítsük el a főtt tésztát, főzzük meg és miután leszűrtük, adjuk hozzá a szójaszószt, letakarva tálalásig pihentessük.




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája