Mallorcai csirke

Szombat reggel, találtunk egy műsort, amitől mindkettőnknek kocsányon lógott a szeme a gyönyörködéstől: mallorcai konyhaművészet, mezőgazdaság és túrautak. Ott láttuk ezt a receptet, amitől feltételes reflexként az agyam kijelezte a hiányzó belevalókat és a meglévő előkészítésére koncentrált.
Mindenek előtt áztass be 150 g szárazbabot. Tudom, hogy még semmit sem tudsz, de tedd meg.
Néhány hozzávaló kell csak hozzá, némiképp téliesíteni kellett, ugyanis nincs cukkiniszezon, az a változat majd júniustól készül, friss fejtett babbal, mert megszavazta a nagyérdemű, hogy: még, még, még! Van amit önkényesen kihagytam, bagatellizáltam és beletettem.
Este betoppant a család, a gyógyfürdőtől kiszívva és ezt kapták a szaftos csokoládétortával lefojtva. Mit ne mondjak, nem panaszkodtak.

Hozzávalók:
1,5 kg csirke (combok, melle húsa negyedelve stb)
1 db konzerv darabolt paradicsom
1 fej vöröshagyma
150 g szárazbab
2 dl víz
2 szál sárgarépa (cukkini helyett)
1 dl almalé
1 tk só
2 gerezd fokhagyma
5 dkg chorizo kolbász (nem kell megijedni, bármilyen paprikás kolbász megteszi, épp volt otthon, az eredeti változaban is szerepel)
3 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:
Mire elérünk ide a bab úgy ahogy megszívja magát és egy kis lábosban előfőzhetjük kevés sóval.
A csirke darabokat átmossuk, nagyjából egységes méretűre daraboljuk. Előveszünk egy nagy főzőedényt és felpirítjuk a darabolt szalonnát, a zsírban a darabolt hagymát megfuttatjuk. Jöhet a kolbász, kis darabokban.
Bőrével lefele belefektetjük a csirkéket, hagyjuk pirulni nagy lángon. Megforgatjuk, sózzuk. Darabiljuk bele a fokhagymát.
Közben fő a bab, vizével együtt öntsük nyakon a csirkét és fedjük le 20 percre.
Miért kell ez? A csirke leve, a fűszerek ízesíti a babot, nem csak a vizet issza.
20-30 perc elteltével vegyük ki a csirke darabokat, nem akarjuk hogy a bab főzési ideje miatt túlfőjön és cafatokra essen.
A babot főzzük alacsony lángon, közben beleborítjuk a paradicsomot és az almalét. Kavargassuk meg néha, nehogy leragadjon. Fokozatosan be fog sűrűsödni, kóstoljuk meg: ha a babon érezzük, hogy mar kásás az állaga, tegyük vissza a húst, ne rá, hanem minél tömörebben az aljára hogy befedje a zöldség. Amúgy itt át is pakolhatjuk egy sütőedénybe, ugyanis pőrén, fedő nélkül a sütőbe vándorol ízesedni és tömörödni, további fél órára.
Ezek után zárjuk rá a a gázt és a vendégek érkezéséig, tálalásig rá se nézzünk.
Krumplipürével nagyon finom.






Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája