Hétvége köszöntő mogyorókrémes bufi

Bufi=muffin. Nagymamám adta ennek a most már hozzánk is beszivárgott, általánossá vált süteménynek ezt a nevet. Aranyos, mert olyan alternatívákkal váltja ki a jövevényszavakat, amik ha nem is magyarosak, beleégnek az ember agyába, utána nem tudja eredeti alakjában használni. Ilyen sorsra jutott a családunkban az ici-vici showként megragadt Activity show, vagy a muffin.
Tegnap készítettem el a bufi egy fajtáját, beletéve a múltkor vásárolt saját márkás "Budgetellából", mezei, Spáros Nutella, mert ugyebár válság van.
Amikor P. felolvasta, hogy 5% kakaót és kb. ugyanennyi mogyorót tartalmaz (ugye milyen jó vásár?), eldöntöttem, hogy magában biztosan nem fogjuk enni.
Egy kellemesen édes süti jött ki belőle, ami nagyon jó volt egy pohár tejjel, kávéval uzsonnára.
Elgondolkodtam rajta, hogy ha a kutyáink otthon nem porszívózzák fel az arcukba az összes mogyorót  a bokor alól, megpróbálkozom a nutellakrém otthoni előállításával. De ez egy másik project. Szilikon formákat használok, mert pazarlásnak tartom, hogy egy sütike után ki kell dobni a papírt, nem lehet újrahasznosítani, szelektívbe dobni az ételmaradék miatt. Nagy árnak tartom, hogy szép színes papírkákban tálaljuk fel, azt, ami magában is szép.

Mogyorókrémes muffin
Hozzávalók: 12 db + 1 fél

30 dkg liszt
2 evk méz
1 evk mogyorókrém
1 csomag sütőpor
1 kk só
3 tojás
2,5 dl natúr joghurt
0,5 dl tej
5 dkg étcsokoládé nagyobb darabokban
12 kk mogyorókrém
1 evk étolaj

Elkészítés:
Nem kell hozzá más mint egy nagy tál, amibe elkezdjük beleadagolni a hozzávalókat. Nem tartok be sorrendet, ha folyós a tészta, szárazanyagot keverek bele, ha darabos, akkor folyósat. Egy ragadós sűrű masszát kell kapni a végén, amit muffin formákba adagolunk. A tetejére egy kiskanál mogyorókrémet rakjunk, ami bele fog süllyedni és megtölti  a tésztát.
Süssük addig, amíg nem érezzük az illatát, amíg kellemes sült barna színe nem lesz. Nagyjából fél óra, alacsony, majd közepes lángon.
A tetejére egy kanányi keményre felvert tejszínt raktam, csak hogy jobban essen a kávé mellé. 




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája