Konyha-művészet
Ahogy a főiskolai tanárom mondta egyszer nagyon szépen: az ember épp attól ember, hogy értékelni tud olyat is, aminek nincs semmilyen gyakorlati haszna a hétköznapjaiban. Emberek vagyunk, vágyunk a szépre, a otthonosabban érezzük magunkat, ha a szemünk is jól lakik. Tovább megyek: nem elég az, hogy ha valaki étkezés közben tudja jószívvel rágni a falatot, hanem sokkal jobb lesz az az étel, amit olyan környezetben és hangulatban hívtak életre, ahol jó lenni. Nem magyarázom tovább, képekre fel! Nagyon szeretem ezt a műfajt, a csendélet a régi, tisztára suvickolt holland otthonokban jött létre. Egzotikus gyümölcsöket, felakasztott nyulat, fácánt, vagy a méregdrága gyarmatárukat nem engedhették meg egynél többször egy évben, vagy mert szigorúan szezonális volt a fogyasztásuk (akkor még nem hozták 6000 km-ről minden nap konténerekben, át az óceánon) viszont festve minden nap ott volt velük. Takaríthatták. Ezek a hollandok számomra olyanok, mint a japánok: képesek mindennek megfogni