"Kínai", avagy, hogyan takarítsuk ki a hűtőt év elején
Nem osztom a távol keleti népek főzési gondolkodását, ami ritka esetekben kutyát is felhasznál egy jó étkezéshez (NEM, nem a társasága miatt) és egy mondás köré épül az ars poeticájuk: Főzz azzal, ami mozog és fűszerezz azzal, ami nem. Ennek ellenére nagyon szeretem enni azt a magyar gyomorhoz szelídített változatot, amit itthon kaphatunk. Persze az igazság másik kőoszlopa az, hogy ezek a jóemberek nem kifinomult sznob érdeklődésük és kulináris rodeo-drive miatt próbáltak ki minden ehető tücsköt-bogarat. A szükség nem csak náluk tágította a repertoirt, nálunk, így született a pacalpörkölt, a csíkos (kicsi folyami hal) töltött káposzta, a franciáknál a kifinomult "escargot" vagyis éticsiga fokhagymás vajban, vagy a békacomb rántva, vagy az angolok Tote in a hole nevű étele, ami annyit tesz: "varangy a lyukban" Ahogy londonban élő barátosném mondja: "Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az tényleg nem béka volt benne". Szerencsére nem hajt annyira a szükség,