Padlizsánnal rakott gombócok paradicsomosan
Pár hét múlva megint felszáll velünk a gép és előszezonban meglátogatunk egy új kultúrát. Az agyam már annyira várja, hogy tudatosan, vagy akaratomon kívül az ízekkel is készülünk a mediterrán konyhára.
A török utazásunk óta, amikor padlizsán van akcióban, azóta nagy tételben veszem és mindenbe belerakom. Sohasem leszek olyan profi mint a törökök, ha padlizsánról van szó, de próbálkozni még lehet!
Ez az étel úgy összesül, hogy esszenciáira sűrűsödik és ez a tömény szaftos, zöldséges dolog spagettire téve nagyon finom egytálételt ad ki.
Furcsa helyzet állt elő, ugyanis mikor két pofára tömtük a tésztát mint Shon-goku-ék a mesében, összenéztünk és rájöttünk az étel következő változatára:
- Ez olyan finom, hogy nem is kell bele hús!
P. kontrázott: - Hát ezért pakoltad át az összes gombócot nekem!
Félre ne értsetek, így is nagyon jó volt, nem ok nélkül írom le így a receptet. Nekünk annyira jól esett ez a sok íz, hogy nem volt többre szükség.
Szóval a következő alkalommal bepróbálkozom csicseriborsó vagy sárgaborsó gombócokkal, amik jobban szívják az ízeket.
Elkészítése:
A padlizsánt karikázzuk fel és ecetes vízben, vagy sós vízben áztassuk 10 percet. A húst a kinyomott fokhagymával, a sóval, kevés borssal keverjük össze. Adagoljuk hozzá a zabpelyhet, a lenmaglisztet és néhány evőkanál vízzel. Keverjük össze és hagyjuk pihenni.
Addig szeleteljük fel a hagymát és kevés olajon kezdjük fonnyasztani, sózzuk, tegyük bele az oreganot és a köményt. Öntsük fel a paradicsomlével és forraljuk, forraljuk amíg kicsit be nem sűrűsödik.
A padlizsánt nyomkodjuk ki a vizet belőle amikor kiöntjük alóla és kevés olajjal kenjük be, sózzuk meg. A húsból egyenletes gombócokat formázzunk.
Sorokat formázva rakjuk ki a tűzálló tálat. Öntsük rá a szószt és fedjük le egy alufóliával. Tegyük be a sütőbe és süssük 40 percet. Fedjük ki az ételt és reszeljünk rá sajtot, alacsony hőmérsékleten szikkasszuk kicsit, sűrűsítsünk.
Főzzünk ki hozzá egy csomag spaghettit és együnk!
4 felnőtt ember jóllakik belőle.
A török utazásunk óta, amikor padlizsán van akcióban, azóta nagy tételben veszem és mindenbe belerakom. Sohasem leszek olyan profi mint a törökök, ha padlizsánról van szó, de próbálkozni még lehet!
Ez az étel úgy összesül, hogy esszenciáira sűrűsödik és ez a tömény szaftos, zöldséges dolog spagettire téve nagyon finom egytálételt ad ki.
Furcsa helyzet állt elő, ugyanis mikor két pofára tömtük a tésztát mint Shon-goku-ék a mesében, összenéztünk és rájöttünk az étel következő változatára:
- Ez olyan finom, hogy nem is kell bele hús!
P. kontrázott: - Hát ezért pakoltad át az összes gombócot nekem!
Félre ne értsetek, így is nagyon jó volt, nem ok nélkül írom le így a receptet. Nekünk annyira jól esett ez a sok íz, hogy nem volt többre szükség.
Szóval a következő alkalommal bepróbálkozom csicseriborsó vagy sárgaborsó gombócokkal, amik jobban szívják az ízeket.
Elkészítése:
A padlizsánt karikázzuk fel és ecetes vízben, vagy sós vízben áztassuk 10 percet. A húst a kinyomott fokhagymával, a sóval, kevés borssal keverjük össze. Adagoljuk hozzá a zabpelyhet, a lenmaglisztet és néhány evőkanál vízzel. Keverjük össze és hagyjuk pihenni.
Addig szeleteljük fel a hagymát és kevés olajon kezdjük fonnyasztani, sózzuk, tegyük bele az oreganot és a köményt. Öntsük fel a paradicsomlével és forraljuk, forraljuk amíg kicsit be nem sűrűsödik.
A padlizsánt nyomkodjuk ki a vizet belőle amikor kiöntjük alóla és kevés olajjal kenjük be, sózzuk meg. A húsból egyenletes gombócokat formázzunk.
Sorokat formázva rakjuk ki a tűzálló tálat. Öntsük rá a szószt és fedjük le egy alufóliával. Tegyük be a sütőbe és süssük 40 percet. Fedjük ki az ételt és reszeljünk rá sajtot, alacsony hőmérsékleten szikkasszuk kicsit, sűrűsítsünk.
Főzzünk ki hozzá egy csomag spaghettit és együnk!
4 felnőtt ember jóllakik belőle.