Tápláló, szezonális reggeli: Zabos, sütőtök muffin
Már kifejtettem hogyan érzek az őszi sütőtök áradattal kapcsolatban, de mivel egyre csípősebb az idő, és felváltotta a karácsonyi kényszer csillogás minden bolt kirakatát, gondolkodóba estem. Az alternatív sütőtök felhasználásnak másik oka is volt: kaptunk 2 liternyi elsőosztályú bébikaját P. szüleitől, sütőtök püré formájában. Ha 2 napig csak ezt szörpölnéd, akkor látnál a sötétben annyi A vitamintól és garantáltan minden belső parazitád kihajtásra kerülne, amiről te csak onnan értesülnél, hogy laposabb a hasad.
Szóval jó kis étel, de mit lehetne belőle készíteni? Krémleves... háháhá mennyire eredeti! Pitetöltelék? Valahogy idegenkedem tőle, bár tetszik.
Mikor elkezdtem összegondolni a receptet, előtte megkérdeztem P.-t: sós vagy édes verzió legyen? Reménykedtem a sósban, mert lepörgött a fejemben egy kis fetasajtos, olajbogyós, kolbászos, chilis kombináció, vagy a tésztát egy bacon kosárkába tesszük a formába, hadd süljenek össze!!!Ha meg nem esszük a mai nap a pürét, megcsinálom a sós változatot is.
Mára marad az amérikai klasszikus fűszerezés+ zab, hogy teste legyen.
Meg akarlak kímélni attól, hogy a család vesztes kísérletként fogja fel a próbálkozásod, hogy reform kajával akarod etetni őket. Az a célunk hogy úgy falják 2 pofára az egészséget, mintha csokoládé, nutella, vagy chips lenne és közben nem is tudnak róla.
Nekem az ember este kuncsorgott, hogy holnap inkább kevesebbet visz reggelire, csak most hadd kapjon még egyet. Szerintem ez siker!
Mmmmmh most jutott eszembe, hogy mazsolával, tört dióval, aszalt szilvával, egy kockázott almával is biztos finom lett volna.
Hozzávalók: (12 db)
25 dkg sült tök
150 g zabpehely
3 evk cukor
2 tojás
2 evk kukoricadara
1 tk szódabikarbóna
só
1 kk gyömbér
1 kk fahéj
2 db reszelt szegfűszeg
+ a tetejére magok
Elkészítés: A tököt kaparjuk ki a héjából és törjük össze villával, keverjük fel a tojással és mikor összeállt, keverjük bele a zabpelyhet, kukoricadarát és a cukrot. Öntsük bele a fűszereket, a sót és a szódabikarbónát (nagymamám úgy hívja, hogy: "fújtató" :D).
Kicsit hagyjuk állni, melegítsük elő a sütőt. Adagoljuk 12 felé a muffinos formákba. Kenjük ki olajjal a mélyedéseket, vagy használjunk sütőpapírt. Szórjunk a tetejére magvakat, hadd piruljanak és távolodjanak egymástól amikor nő a tészta, olyan szép!
Mivel a sütink vázát egy püré adja, el kell távoznia belőle a nedvességnek. Ezért kell kb. 45 percig sütni, hol alacsony, hol közepes hőfokon. Kivételkor pihentessük 10 percet. Különben jól megszívat minket kivételkor, félbe szakad, mert nem tud szépen összeállni.