Élénkítő, keleti és nagyon lusta tészta

Ezt a receptet akkor szoktam elővenni, amikor el kell tüntetni egy megunt sültet a hűtőből. De valahogy most még az sem tudott eltántorítani az olvasmányomtól, hogy fél órára menjek ki elkészíteni a frissen sütött változatot. Üsse kavics, az egészet bedobtam a sütőbe és legközelebb is így teszek, mert jobb lett.
Mióta rájöttem, hogy a húsételek kívánják maguk mellé a gyümölcs édességét és frissességét, nem utolsó sorban szebb színű a bőrük is, ha van minek rápirulnia, mindenbe rakok egy kanál akármilyen lekvárt.
Tudom, borzalmas vagyok, a saját családom élből elutasítja az ilyen újításokat, viszont nem tudják megmondani miért nem sikerül a végeredmény olyanra, mint amit nálunk ettek.
Summa summarum, ez egy nagyon frissítő főétel, ami nem utolsó sorban megvéd a megfázástól... gyömbér, fokhagyma, citrom. 

Hozzávalók:
500 g sertés lapocka (vékonyra szeletelve)
egy hüvelykujjnyi gyömbér hámozva és aprítva
1 citrom sárga héja és leve
1 dl szójaszósz
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 evk lekvár (akármilyen jó)
0,5 dl víz

A húst készítsük elő, érdemes félig felengedett állapotban dolgozni vele, ugyanis, így lehet igazán vékony szeletkéket vágni belőle. Fél centinél határozzuk meg ezt a vastagságot és átmosás után tegyük egy tűzálló tálba. Ezután öntsük fel szójaszósszal.
Feltűnhetett, hogy nem írtam sót a hozzávalók közé, ugyanis a szója szósz sós. Kóstoljuk meg előtte és ha nem találjuk elegendőnek, tegyünk hozzá még egy teáskanállal. Keverjük bele a lekvárt és a gyömbért. Ezzel a keverékkel dolgozzuk át a húst, mindenhol érje. Tegyük bele a fokhagymát és vöröshagymát hámozva, nagyobb darabokban.
A répát hosszában szeleteljük fel. Legkönnyebben egy zöldséghámozóval oldható meg.
Fedjük le alufóliával.
Tegyük a sütőbe. Nem kell túl nagy lángot használni, ne feledkezzünk meg arról, hogy vékony szeleteket kell megsütni. Sem megégetni, sem kiszárítani nem akarjuk. Az a cél, hogy a zöldségek szépen megpuhuljanak és dúsítsák a levét. 30 perc után vegyük ki, keverjük át és egy citrom levét facsarjuk bele, miután lehámoztuk a sárga héját. 
Így is megsül másfél óra múlva. Csak az utolsó 15 percre takarjuk ki és emeljük közepesre a lángot. Ez sűríti be a levét és ad egy kis pírt a szaftos húsnak.
Köretnek lehet rizst készíteni de azt nem szeretjük annyira mint a főzött, kevés szójaszósszal pirított tésztát, azzal ettük.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája