Bejegyzések

Lakberendező születik

Ma olyat rögzített a szemem és a lelkem zsigeri valójában, ami valószínű ott lesz még a demens emlékeim között is, ha már elindulok az örök vadászmezőkre. Látod, olyan jópofának találtam, hogy leküzdöm ellenérzésem a gyerekem személyes jogai iránt és gondviselőjeként kiteregetem ezt a világhálóra.  Szituáció:  Ebédeltünk. Z. elgondolkodva kanalazza a meggylevest, közben a szemét le sem veszi a játékkonyhájáról. Egyik kezében serényen jár a kanál, a másikkal könyököl az asztalon és arcát nyugtatja a tenyerén. Megszólal:  - A konyhának tetszik a színe, de kell mellé egy kanapé is.  Felnevetek: - Úgy érted, hogy olyan amilyen a nappaliban van? Pont ilyen? - Igen, de az enyém inkább legyen rózsaszín. Meg kell egy ilyen pult is. - mutat a konyhaszigetre. Egyszer sem húzódott mosolyra az arca, halál komolyan gondolta.    Erre gondolod, hogy itt aztán vannak igények, elképzeltem, hogy eltelik 25 év és ugyanezzel az ábrázattal fogja ezt előadni a pasijának, de akko...

Alap kevert süti tejtermék mentesen

Kép
Sziasztok!  Hogy telt a hosszú hétvége? Bizony bizony már hètfő délután van és a naptár nem kényeztet el még egy csonka munkahéttel. Volt egy kis szünetünk a hètvègèn, egy napot kettesben, inkább egymàs mellett töltöttük.  Mint règen, mindenki belebùjva a sajàt dolgàba. Jó volt olvasni kicsit, csak csendben elmolyolni a házimunkával. Annyira, hogy már hiányzik és önző dögnek érzem magam. De tudom, hogy kellett egy kis idő egyedül.  Össze kell raknom magam, mert egy hét van ovikezdésig, a születésnapjáig. Ott kell lennem agyban. Mindenen látom a lecsengő nyarat, melankóliával tölt el. Sokszor eszembe jut, hogy ilyenkor már borzasztó türelmetlen voltam, meddig kell még ezt a kis csomagot hordoznom. Ugyanezt a szépséges nagylányt egy hét múlva óvodába viszem és tördelem a kezem, hogy jól érezze magát, hogy barátkozzon. Hozzávalók:  200 g liszt 50 ml olaj  50 cukor vaníliás cukor igény szerint 7 g sütőpor  2 egész tojás 30 ml citromlé 50 ml víz Elkészítés : A c...

Sült cukkini saláta

Sziasztok! Tudjátok, gondban vagyok. Ez amolyan első világbeli probléma: nyáron annyi zöldség gyűlt össze, hogy már nem tudom hogyan beadni a többieknek, hogy nemcsak minden héten, minden 3 napban egyszer cukkini kerül az asztalra. Olyan ez a zöldség nekem, mint a zeller télen, egész nap tudnám enni magában, úgy hogy mindig másféleképp készítem el és nem unok rá. Vagy nekem ment valami félre? A cél, hogy nem hagyhatom megromolni és ízletesen, egészségesen tüntessem el! Ez a recept elég jól kielégíti a kritériumokat és csak úgy eltűnik egy egész nagy, a végén mindenki jólakott és mosolygós. Jó kis köret. Ahogy menetelünk az őszbe, egyre nagyobbak, vastagabb héjúak, érdemes meghámozni és már ki kell őket magozni. De ha zsengéket választassz, akkor ez fölösleges. Ezek a mennyiségek a receptben iránymutatók, nézz rá, ez nem egy macaron, ahol számítanak a grammok. Kóstolj és asszerint javítsd, ahogy neked jó. 500 g cukkini 2 gerezd fokhagyma 1 fej hagyma só bors kevés füstölt szal...

Simit, a török bagel/perec

Kép
  Sziasztok! Szeretitek a perecet? Nekem a frissen kisült perec egyet jelent a nagyváradi téli forgataggal, de annyi a szépséghibája, hogy valahogy nem találom el sohasem a állagát, mert szódabikarbónás vízben kell előfőzni. Brrr. De nekem ez a török, gyűrű alakú, szezámos, kenyérszerű utcai finomság a "simit", hasonló érzetet ad. Lehet az agyam csalja hozzá ezt, de nem zavar, mert nagyon finom, Múltkor a nagy családos programhoz sütöttem cirka 30 darabot egy kiló lisztből, picike méretben, fele fahéjas mogyorós porban forgatva, a másik fele sós magokban. 11 ember volt rá, hogy elfogyjon és jelentem, csak egy párat hoztam haza a kosaramban. Soknak tűnik ez az egy kilós, de jusson eszedbe, hogy 15 böhöm nagy reggelizős péksütemény lesz belőle, nem muszáj egyszerre elfogyasztani, kitalálták már a mélyhűtést is és frissen élvezheted néhány perc sütőben pirítás után. Úgy ettük mint a bagelt, krémsajttal, felvágottal, friss nyári zöldségekkel. Ha pedig kint maradt a sima hűtőben, ...

Kevert süti az egészségedért

 Sziasztok!  Mostanában jó néhány új  recepttel teszteltem le a családom lojalitását, elmondhatom, hogy sültek ki belőle új kedvencek. Nem tudom, ennek a fura süteménynek mi lesz a hosszabb távú sorsa, de szeretném, ha nem először és utoljára készült volna a konyhámban.  Szerencsések vagyunk, mert egész nyárra elláttak minket cukkinivel, a testvéreméknek több mint jól sikerült ez a szezon. Így készült nálunk töltve tonhallal, salátának, levesnek, pörkölthöz, sütve, párolva, főzeléknek pffff már  mindenhogy ettük, de még mindig itt van 2!! Tudom, koránt sem értem el még a lehetőségek végére mert a cukkini sajt és a cukkinis pizzatészta még várat magára. A szezonalitás híveként nem adom fel, hogy elfogyjon! Ekkor ugrott be szombat reggel, hogy sütit még nem készítettem. Évekkel ezelőtt kísérleteztem céklás csokitortával, de tél lévén akkor kimaradt a cukkinis változat.  Nosza, akkor ugorjunk rá a pinterestre!  Találtam egy amerikai blogot, ahol  egy...

Török vàgott zsömle

Kép
Esti zsibbadt receptszörfözèsem egyik nagy kincse, egy Tuğba nevű török vlogger receptje, ez a zsömle. Annyi vàltozàs van benne hogy ő sütőporral kèszìti, èn èlesztővel.  Azòta a heti kenyèrsütès mellè kèszìtek ezekből egy tepsivel. Hozzávalók: 100 ml tej 100 ml víz 1 tk cukor 50 ml olivaolaj, kókuszolaj stb 1 csapott evk só 320 g liszt 7 g élesztő Elkészítés: A hozzávalók legyenek szobahőmérsékleten, vagy szánjunk még egy fél órát a kelesztésre. Öntsük össze a folyékony alapanyagokat, a cukorral és az élesztővel. Keverjük át, a lisztet a sóval vegyítsük. Adjuk hozzá. Össze kell gyúrni, néhány perc alatt megvan. Lehet, hogy ragadni fog, nem baj, majd később összeáll. Fedjük le egy konyharuhával és kelesszük duplájára, nagyjából egy óra.  Kelesztés után egy lisztezett pultra borítjuk és 6-8 részre osszuk. Attól függ, mekkora zsömléket szeretnél. A darabokat formázzuk meg. Először, lapítsuk ki palacsintának, majd gyöngéden tekerjük fel hosszában. Ahol találkozik a tészta a ...

Fahéjas fánk muffin

Kép
Kit érdekel, melyik fakkba rakjuk be, nagyon finom. Tegnap pörgettem a pinterestet és megláttam a képét, szerelem volt első látásra. Már ha itt tartunk, ízlelésre is. Csak összeállítottam a tésztát, szétosztottam és szűk fél óra múlva ott gőzölgött az asztalon. Még úgy is jól sikerült az állaga, hogy úgy döntöttem, kevert gabonákból (zab, rozs) készítem. Néhány hozzávaló kellett hozzá, megéri kipróbálni ha szereted ezt az ízvilágot. 1,5 bögre liszt 0,5 bögre tej 80 g zsíradék olvasztva 40 g cukor ()annyit raktam, de fölösleges bele, mert a felülete is cukros) 1 kk őrölt fahéj kevés őrölt szerecsendió 1 egész tojás fél csomag sütőpor + 2 evk cukor és ízlés szerint fahéj a végén a hempergetéshez Összeállítás: Keverd össze. Hosszabban: nincs sorrend, ahogy a kezedbe esik az adott hozzávaló, úgy jó lesz. Jól kikevered és oszd szét a muffin formába. Félig raktam meg a formákat, duplájára nőttek a sütőben, 11 db lett belőle. 170 fokon sütöttem légkeveréses, gőzölős sütőben, 25 percig. Am...