Sült cukkini saláta
Sziasztok!
Tudjátok, gondban vagyok. Ez amolyan első
világbeli probléma: nyáron annyi zöldség gyűlt össze, hogy már nem
tudom hogyan beadni a többieknek, hogy nemcsak minden héten, minden 3
napban egyszer cukkini kerül az asztalra. Olyan ez a zöldség nekem, mint
a zeller télen, egész nap tudnám enni magában, úgy hogy mindig
másféleképp készítem el és nem unok rá.
Vagy nekem ment valami félre?
A cél, hogy nem hagyhatom megromolni és ízletesen, egészségesen tüntessem el!
Ez
a recept elég jól kielégíti a kritériumokat és csak úgy eltűnik egy
egész nagy, a végén mindenki jólakott és mosolygós. Jó kis köret.
Ahogy menetelünk az őszbe, egyre nagyobbak, vastagabb héjúak, érdemes meghámozni és már ki kell őket magozni.
De ha zsengéket választassz, akkor ez fölösleges.
Ezek
a mennyiségek a receptben iránymutatók, nézz rá, ez nem egy macaron,
ahol számítanak a grammok. Kóstolj és asszerint javítsd, ahogy neked jó.
500 g cukkini
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
só
bors
kevés füstölt szalonna
200g görög joghurt, vagy tejföl
ízlés szerint aprított petrezselyem vagy kapor
Elkészítés:
A
szalonnát felaprítva zsírjára pirítom. Hozzáadom a hagymát apróra
kockázva. Előkészítettem a cukkinit, héjastól vagy anélkül, kockázom.
2-3 cmes darabokra, mint egy kis falat.
Sózom, borsozom a
hagymát és elkeverem a cukkinivel. Lefedjük és alacsony hőfokon
puhulásig főzzük, ami kb. 10-15 perc mennyiség függvényében. Ha épp
sütsz valamit a sütőben, told be a kitakart zöldséget grillfokozatra,
hadd piruljon át kicsit. A végére hagyom a reszelt fokhagymát. Szeretem
benne az ízét, nem akarom hogy elillanjon, gyengüljön. Ha csak kicsit
akarod érezni rakd bele az elején.
Öntsük a tálalóedénybe és
pár perc hűlés után öntsük nyakon a joghurttal. Kóstoljuk meg, sózzunk
utána. Ilyenkor vágjuk bele a petrezselymet.
Hidegen is finom, de nekem langyosan az kedvencem.
Jó étvágyat hozzá!