Kínai zöldséges tészta: 15 perces ebéd küszöbrágás ellen


 

 

Sziasztok! 

A mai napon is, mint már annyiszor megcsináltam azt a tésztás receptet, ami sokszor, olyan sokszor kihúzott már a sz@rból, khm... slamasztikából. 

Bevált, egyszerű hozzávalókból megoldható, olcsó és laktató fogás, most hogy már jó ideje nem rakok bele húst, még gyorsabb mutatvány. Azért nem is gondoltam, hogy helye van itt, mert olyan ék egyszerű, hogy azt gondoltam, hogy túl könnyen learatott babér lenne. 

De ma megkérdezte anyukám, mégis mire lehet használni a szójaszószt, vagy amilyen sor áll minden nap a kínai kifőzde előtt... nem érdemes annyi pénzt kiadni egy tésztaételért, amit te is gyorsan és ha nem is autentikusan, de hasonló ízvilággal ki tudsz adni a kezed közül, pár száz forintos költségen. 

Mondjuk, az erős pista nem hiszem, hogy autentikus szecsuáni fűszer lenne, csak azért mert csíp. De főznek vele és rugalmasan kezelik. Ha az itt főző kínaiak nem vesznek el az ilyen részletekben, akkor nekünk sem kell. 

Hozzávalók: 2 farkaséhes felnőttnek

2 csomag instant tészta leves 

fél fej vöröshagyma

100 g füstölt tofu

50 g sárgarépa

50 g zöldborsó

100 g gomba 

(bármilyen zöldség jó bele, ami épp ott kókadozik a hűtőben, vagy a fagyasztott is, nálunk került már bele spenót, brokkoli, kukorica, paprika, zeller, kelbimbó, vagy ha lefőztél lencsét, babot előre, az is. Mindennel finom, minél több annál jobb.)

1 zöldségleves kocka (nyugi, árulnak már glutamát menteset is, az volt benne)

2 gerezd fokhagyma

3- 4 evk szójaszósz

 2 evk citromlé

1 tk cukor/ méz

egy kevés friss gyümbér

só, ha igényled

2 evk olivaolaj

fél liter forrásban lévő víz (a speed cooking miatt, ha épp a férjed úgy telefonál haza, hogy tíz perce van egy fogás elfogyasztására, utána rohan tovább, nehezítő tényező: ha a bejelentéskor, még te sem értél haza)

Elkészítés: 

A tofuval kezdünk. Felkockázzuk 1 cm-es darabokra. Az olajat felhevítjük és elkezdjük rajta pirítani. Néha átforgatjuk.

Közben szeleteljük fel a hagymát, melléöntjük és együtt dinszteljük. Ilyenkor már lefedhetjük. Felvágjuk a zöldségeket, folyamatosan adjuk hozzá. Közben felforralunk 500 ml vizet. Előveszünk 2 csomag instant rament és csak a tésztát használjuk fel. A mellékelt fűszerre nincs szükség. 

A serpenyő közepébe csinálunk egy kis fészket, öntsük bele a vizet, a leveskockát és a megtördelt tésztát, vegyük alacsonyra a lángot és pároljuk kicsit, úgy öt percig, addig beszívja a vizet és az ízeket. 

Készítsük el az öntetet: Kis edényben keverjük össze: szójaszósz, méz, citrom, fokhagyma reszelve, gyömbér, tisztítva, reszelve.

Ha látjuk, hogy a megszívta magát a tészta, keverjük bele az öntetet és néhány mozdulattal dolgozzuk össze. Kész. 

Tálalható, a tetejére jól mutat a szezámmag, vagy újhagyma zöldje stb. Legyél újító és találj ki mást.



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája