Kenderbetonról: van ÉMI nyilatkozata!

2016 májusában a kenderbeton megkapta a magyar Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft.- röviden az ÉMI - nyilatkozatát.
Bár nem tartok tévedhetetlennek és korrumpálhatatlannak egy olyan szervezetet, akik gazdasági társaságként vannak a jelen, viszont a azt is tudni kell róluk, hogy ők az építőipar alfája és omegája. Ha egy építőipari terméknek nincs ilyen nyilatkozata, akkor enyhén szólva alternatív eljárásnak számít. Olyan mint az alternatív gyógyászat: sajnos nincs benne elég bizalom az emberek oldaláról és fennáll annak a lehetősége, hogy hiszékenységnük csapdájába sétálunk.
Nem arról van szó, hogy jó pénzért mondjuk sós vizet vagy károsabbat vásároltatnak velünk csodaszer gyanánt, hanem arról, hogy ha a ház szedett vetett, bevizsgálatlan anyagokból emeltetik, félő, hogy egyszer mi és családunk maradunk alatta.  
Szóval az ÉMI tevékenysége nem megkerülhető és ha egy ilyen szervezet foglalkozik vele és megmérettetik akkor az nem holmi szerencsére bízott dolog, mint a középkori katedrálisok tetőszerkezete.
Kitérő: Ugyanis amikor építették, akkor találták ki a metódust és tényleg csak imádkozhattak, hogy a fejükre esik, mert a biztonságos sohasem volt menő: mindig rá kellett tenni egy lapáttal, magasabbra, áttörtebbre stb. Ahogy a megrendelő óhajtotta. Ha nem esett a fejükre, akkor jók vagyunk, ha meghaltak a munkásaink, akkor visszább vesznek az igényekből.    

Volt egy email váltásom egy alternatív építészettel foglalkozó szakemberrel, akinek annyi volt ezirányú feltevésemre a reakciója, hogy: ok ok vannak mérési eredmények hogy jó, de ÉMI nyilatkozat nélkül senki sem használhatja. Arra jutottunk, hogy aktív koromban nekem nem lehet kenderházam törvényes úton.
De most már lehetne, ha lehetne.



Gondolkodtam miért nem bíznak az emberek az ilyen alternatív építészeti megoldásokban: az egyik ilyen kifogás, hogy megvan e a kellő tartóssága. Hülyeségnek tartom ezt a hozzáállást, mert ha egy épület szolgál engem az életemben, hajlékot nyújt, tartja a meleget stb. akkor miért kellene túlélnie a gazdáját?
Az új generációk hozzák magukkal az ő ötleteiket, igényeiket és ezt látom a munkámból adódóan: le fogják rombolni hogy helyet adjon nekik.
Mivel nincs az oktatásban, a társadalomban olyan tendencia, ami mélyítené a gyerekekben a újrafelhsználás iránti igényt, mindenhonnan a fogyasztást harsogják. Barney is ezt mondja a HIMYM ben: aranyszabály, az új mindig jobb!

Azt látják, hogy a régi házaknak az a sorsa, hogy bontsák őket, ne pedig felújítsák mert ezt közli a mindenkori városi vezetés, ahol a rendezési terv az isten, nincs autentikus kis utca, negyed, csak gazdasági profit, ott ne várjunk többet.
   Amennyiben lerombolják, nem rossz, ha ami törmelékként csúfítja a külvárosokat, az biológiai úton lebomlik és nem szennyez semmit a jelenlétével, nem tesz beteggé (pl. régi palatetők) ártatlan embereket.Menjetek ki a Diószegi út végére, megnézhetitek, hova lesznek a régi kis házak, az igazi városi hangulat, miután elszállította a konténer.
Ott az egó kérdése is: nehogy az én házam legyen már könnyűszerkezetes-cob-szalma-kender stb., nekem olyan kell, ami száz év múlva is ház marad!
Aha, csak te nem fogod látni, akkor sokat érsz a vízióddal.
Ha bontás van, akkor úgyis csak a telek számít. Ha akkor spóroltunk a telken, akkor az 20-30-50 év múlva is csak annyit kaphatunk érte, vagy az örökösök annyit kapnak, amilyen arányban jó vétel volt régen is.  
Szóval a kenderbeton kiállhatná az idő hívását, nem 30-50 évre készítik, hanem akár több százra. Ha a házunk utódja azt dönti, hogy ő bizony lerombolja, akkor szíve joga, komposztálható. Ha megtartja még őt is kiszolgálná.

         
  

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája