Ami kint, az bent: érezzük jól magunkat otthon!

Micsoda okosságot szórok közétek már a címben, ugye? Mit jelent ez? Minden összefügg mindennel, ha változtatsz egyik oldalon, akkor a másik is változik. Lehet, hogy az egyensúly felé visz ez a változás, ki tudja?!

Az elmúlt hetekben megbízást kaptam egy olyan tanulmánykötet megírására, ami hidat jelenthet az építészek és mindenki más között. Nem mintha szükség lenne a hídépítésre, csak úgy gondoltuk, hogy a gyakran felmerülő kérdéseket összegyűjtve megelőzhetjük, hogy ugyanazokat a dolgokat kelljen elmondani újra és újra és még azután is, így el is olvashatják! Nem egy bulvár címlap lényegre törésével, mert szeretjük az összetett mondatokat.   
Ebben az írásban azzal foglalkozom, ami már hab a tortán, igazi csemege, amikor már nem kell azzal törődnöd, hogy befúj e a szél az ablakhelyen, tudsz fűteni, van mindened, mint a Barbi-házban. Igazi első világbeli "probléma": milyen a közérzetem az otthonomban?
Egyáltalán érezzük e, ha valami nincs rendben?
Nem feltétlenül tudjuk valamihez kötni a közérzetünk javulását, vagy nem mindig tudjuk megfogalmazni, hogy mi zavar.
Ezek pici dolgok, de tudjátok, sok lúd disznót győz. Ha amúgy sem tudsz kötődni az életteredhez az életedben egy kisebb más tipusú probléma is eshet rosszabbul.
Például biztos hallottál már olyan férfiról, aki a szennyest csak úgy eldobálja. Nem ködösítek, nálunk ez van. Nem nagy dolog, 2 perc alatt orvosolható, nem foglal sok helyet, mégis ott mosolyog a zokni a szőnyeg közepén, közben a kutya elkábultan dörzsöli a pofáját az odorhoz forrásához.   
Bemész a szobába, melyikben tudod magad jobban érezni? Zoknival, vagy nélküle? Vagy nem érdekel a zokni, de kiakadsz, egy fenék alól kitolt széktől, aminek nekimész a konyhában?
A formák, színek által megrajzolható annak az embernek az állapota, aki benne él? Persze.  
Van e összefüggés az étvágyad és a konyhafal színe között? A kórházakban miért használják azt a halványzöldet?
Summa summarum, az agyunk és az érzékeink vágynak a harmóniára. Így vagyunk bedrótozva. A kínaiak ráhúztak egy rendszert, ahol az életerő szabad áramlása a cél, feng-shuinak hívják, az indiaiak számára a vaszati ugyanez.
Néhány kis változtatással, könnyebben kikapcsolhatsz otthon, jobban pihenhetsz, vagy koncentráltabban, céltudatosabban élheted az életed. A legtöbb tipp olyan pici változás, hogy viccesnek tűnik a listába írni, de nem legyünk bizalmatlanok, próbáljuk ki.

Konyha:
A sárga a feng-shui szerint a legjobb ebbe a helységbe, ugyanis, ha a reggelidet itt költöd el a szín energiái miatt derűsen, energikusan indíthatod a napod, emellett a színelemzés azt tanítja, hogy kedvező hatással van az emésztésre. (Egy sárga almáról jobban el tudom hinni az emésztős részt.)
A függő virágcserépben lévő növények, a szellősebb helyzetükből adódóan jobban be tudnak segíteni a helység tiszta levegővel való ellátásában. 
Saját módszerem: Mivel gyűlölök mosogatni, annyi időt adok erre a tevékenységemre a reggelből, amennyit mindig várnom kell: amíg várom, hogy lefőjön a kávé. Ha csak néhány tányérral kevesebb, már jobb nekikezdeni később, kisebb a halom. Megtanítottam ezt unokabátyámnak, remélem azóta legalább egyszer megcsinálta.  


Étkező:
A piros szín emeli a vérnyomást és a szívdobbanások számát. Amellett, hogy a veszélyes, felfokozott állapottal hozzák összefüggése a jobb vérellátottsággal azt is elérhetjük, hogy jobb étvággyal fogyasszuk az ételt, illetve élénken tartja a társalgást összejövetelkor.
Kutatások támasztják alá, hogy a legjobb szociális interakciókkal azok az emberek rendelkeznek, illetve azok vesznek részt a legmélyebb diskurzusokban, akik ezt egy 60 cm átmérőjű, kerek asztal mellett teszik ezt. Nevetséges? Akkor miért rakják tele a kávézókat ilyenekkel?
Teljesen adja magát: kávéscsészét hobósan két kézzel megfogni, és rákönyökölni a szépséges márvány lapra. 

Nappali:
Tükröt csak olyan szobában helyezz el, amelyben nem pihensz, mert a visszatükröződő fény miatt zavaró lehet.
A puha anyagoknak nyugtató hatása van (Szőranya :D, majomkísérlet, 70-es évek, Amerika), emellett szépen mutatnak. Agresszív embereknek célszerű pihe puha szőrökkel, anyagokkal körülvenniük magukat, hogy ők is puhuljanak, nekünk ezért van Emőke, néha fel kell írni kutyasimit receptre, nyer-nyer szituáció.
Ha introvertált vagy sokkal jobban ki tudsz kapcsolni egy különálló fotelben, mint egy kanapén.
A halogén lámpák színükből adódóan hozzásegíthetnek a természetes fény kipótlásához, míg a klasszikus izzók melegebb atmoszférát nyújtanak.
A nappali növénye a pálma, jól fejlődik gyér fény mellett is. Személy szerint nem bírom: szúr, nagy teret foglal és semmi haszna. Akkor már legyen inkább egy termő narancs, vagy citrom fa.
A helység legkedvezőbb színe a zöld. Megnyugtat, egyben feltölt. Természetes zöld szín, mint például a halvány pisztácia, az olajzöld jó választás. Néhány éve egy festékes cégnek volt egy kiwizöldje, ami tönkre tette megannyi magyar háztartás szobáit. Többek között a szüleim étkezőjét. Ha ilyet találtok tegyétek vissza a polcra, nem akartok olyan színnel együtt élni, ezt előre megmondom. Olyan élénk, hogy zizeg, már a felkenéskor mondtam nekik, hogy ne tegyék én ritkán járok haza, de ők minden nap erre jönnek be. Figyeljünk a mértékre.
3 perc alatt egy piszkos szobát normál állapotba lehet pakolni. Sokkal jobb a szépre hazajönni, tip topnak, rendesnek érzed magad és másnap is rászánod az időt.  

Tanuló, dolgozó szoba
Az íróasztalt ne toljuk a fallal szembe, mert lenyomja az energiákat, másrészt, beverjük a lábujjunkat a falba, ha elgémberedve gumilábunk van.
Kör alapú képeket kitéve csökkenthetjük a fáradtságérzetet és fokozhatjuk a produktivitást a kutatások szerint.
A dolgozószoba ideális színe a lila, amelyet a művészet történetében mindig összefüggésbe hoztak a kreativitással, a koncentrációval (a mágiával és a vallással úgyszintén).
A természetes fény a legjobb tanuláshoz. Dr. J. Liebermann bizonyította be, hogy azok a dolgozók akik természetes fény mellett dolgozhatnak 2 órával több produktív munkát végeznek, mint a mesterséges fény alatt.

Fürdőszoba
A vizes közeg ellenére a feng-shui a helységet a föld energiákhoz kapcsolja, mert így akarja megteremteni az egyensúlyt. Támogatja azoknak a kiegészítőknek az alkalmazását, amelyek a föld színeire reflektálnak.
A fürdőszoba tökéletes növénye az Aloe vera, mert elég neki kevés fény, imádja a magas páratartalmat és mindig kéznél van a vágásos borotválkozásnál, arcpakolásként, napégésre stb.
Zárd le a wc tetejét, hogy a klozeten keresztül el ne szökjön a csí!! - Pfff

Hálószoba
A kék szín csökkenti a vérnyomást, nyugtatólag hat az idegrendszerre. Aludni tökéletes, viszont így a fokozatos elhidegüléssel is számolnod kell ami az ágy másik feléről jön. Menjetek át az étkezőbe, ha romantikázni akartok.
Az ágytól lehetőleg 60 cm-re pakold el az összes elektromos kütyüt. Mi mindent ki is szoktunk kapcsolni. kattintható elosztó és a szoba másik felébe elpakolt telefonok. Ha rajtam múlna nem lennének azok sem ott. Tapasztalat: mióta kiharcoltam azt, hogy a wifi jelet teljesen kapcsoljuk le éjszakára már nem ébredek fel és nem forgolódom menetrendszerűen.    
Az ágyat helyezzük el hogy onnan belássuk az ajtót és az egész helységet.
Használj a nyugodt alvást elősegítendő nehéz függönyöket, redőnyt, mert szerintük szükség van a teljes sötétségre. Pff
 A hálószoba virága az illatos levendula. Az illata elősegíti a relaxációt.
Kutatások szerint a beágyazott ágy a leggyorsabb módja annak, hogy pofája legyen egy szobának, jobb kedvel mész be abba a helységbe ahol nem egy farkasvacok van a szoba közepén. Szerintem is.  
Tesóm és P. imád beleugrani a vetetlen ágyba, ha valaha arra jönnének haza. De nem.
 
     


   

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája