Simit, a török bagel/perec

 


Sziasztok!

Szeretitek a perecet? Nekem a frissen kisült perec egyet jelent a nagyváradi téli forgataggal, de annyi a szépséghibája, hogy valahogy nem találom el sohasem a állagát, mert szódabikarbónás vízben kell előfőzni. Brrr.
De nekem ez a török, gyűrű alakú, szezámos, kenyérszerű utcai finomság a "simit", hasonló érzetet ad. Lehet az agyam csalja hozzá ezt, de nem zavar, mert nagyon finom,
Múltkor a nagy családos programhoz sütöttem cirka 30 darabot egy kiló lisztből, picike méretben, fele fahéjas mogyorós porban forgatva, a másik fele sós magokban. 11 ember volt rá, hogy elfogyjon és jelentem, csak egy párat hoztam haza a kosaramban.
Soknak tűnik ez az egy kilós, de jusson eszedbe, hogy 15 böhöm nagy reggelizős péksütemény lesz belőle, nem muszáj egyszerre elfogyasztani, kitalálták már a mélyhűtést is és frissen élvezheted néhány perc sütőben pirítás után.
Úgy ettük mint a bagelt, krémsajttal, felvágottal, friss nyári zöldségekkel. Ha pedig kint maradt a sima hűtőben, másod és harmadnap megtöltöttem és beraktam a pannini sütőbe, hogy beleolvadjon a sajt és a szalámi. Sokkal aromásabb, ropogósabb a sok magtól, mint egy sima melegszendvics.


Hozzávalók:
1 kg liszt
525 ml víz
20 g só
15 g élesztő
3 evk olaj
1 evk cukor
Feltét: mivel magyarországon még nem találtam forgalomban melaszt, helyettesítettem 1 evőkanál méz és 0,8 dl víz elegyével
100 g szezámmag (nem sok, mert nem csak mutatóba rászórod, hanem megfürdeted benne)

Elkészítés: A hozzávalókat gyúrjuk tésztává. Hagyjuk egy órára megkelni. Azután kivételnél gyúrjuk át mégegyszer.
Osszuk fel 15 egyenlő részre. Ha nem csak a szemmértékre bízod, akkor grammozd ki a tésztát, amekkorára szeretnéd és asszerint mérlegelj.
Most jön a formázás. Hengergess egy kb. 40 cm hosszú kígyót. Tömör tészta. Úgy könnyebb, ha benyomod a közepét, kilyukasztod és szétszakítod, eleve hosszúkásan kezded, abból könnyebb kisodorni.
Van a 40 cm kígyó, azt behajtjuk a felénél és a tenyerünkkel ellentétes irányba sodorjuk. Így alakul ki a szép hullámos sodrott minta. A végeket összegyógyítjuk és kész. Mehet még kelni egy fél órára.
Formázás után (közben) előkészítem a magokat. Száraz serpenyőben barnulásig pirítom. a mézet felkeverem a vízben.
Öntsük lapos tányérra a szezámmagot. Mellé egy levesesbe a mézet.
Egyenként mártsuk a tésztákat a mézbe, majd forgassuk át a szezámmagban. Tegyük kipapírozott tepsibe. Ha akarjuk még kelhet kicsit, de nem muszáj.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Forró vizes tálkát tegyünk az aljába, ha felmelegedett.
Toljuk be a tepsiket és 18 perc múlva kész. Ha nagyon látjuk hogy pirul, akkor 16 is elég lehet.



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája