Bejegyzések

Simit, a török bagel/perec

Kép
  Sziasztok! Szeretitek a perecet? Nekem a frissen kisült perec egyet jelent a nagyváradi téli forgataggal, de annyi a szépséghibája, hogy valahogy nem találom el sohasem a állagát, mert szódabikarbónás vízben kell előfőzni. Brrr. De nekem ez a török, gyűrű alakú, szezámos, kenyérszerű utcai finomság a "simit", hasonló érzetet ad. Lehet az agyam csalja hozzá ezt, de nem zavar, mert nagyon finom, Múltkor a nagy családos programhoz sütöttem cirka 30 darabot egy kiló lisztből, picike méretben, fele fahéjas mogyorós porban forgatva, a másik fele sós magokban. 11 ember volt rá, hogy elfogyjon és jelentem, csak egy párat hoztam haza a kosaramban. Soknak tűnik ez az egy kilós, de jusson eszedbe, hogy 15 böhöm nagy reggelizős péksütemény lesz belőle, nem muszáj egyszerre elfogyasztani, kitalálták már a mélyhűtést is és frissen élvezheted néhány perc sütőben pirítás után. Úgy ettük mint a bagelt, krémsajttal, felvágottal, friss nyári zöldségekkel. Ha pedig kint maradt a sima hűtőben,

Kevert süti az egészségedért

 Sziasztok!  Mostanában jó néhány új  recepttel teszteltem le a családom lojalitását, elmondhatom, hogy sültek ki belőle új kedvencek. Nem tudom, ennek a fura süteménynek mi lesz a hosszabb távú sorsa, de szeretném, ha nem először és utoljára készült volna a konyhámban.  Szerencsések vagyunk, mert egész nyárra elláttak minket cukkinivel, a testvéreméknek több mint jól sikerült ez a szezon. Így készült nálunk töltve tonhallal, salátának, levesnek, pörkölthöz, sütve, párolva, főzeléknek pffff már  mindenhogy ettük, de még mindig itt van 2!! Tudom, koránt sem értem el még a lehetőségek végére mert a cukkini sajt és a cukkinis pizzatészta még várat magára. A szezonalitás híveként nem adom fel, hogy elfogyjon! Ekkor ugrott be szombat reggel, hogy sütit még nem készítettem. Évekkel ezelőtt kísérleteztem céklás csokitortával, de tél lévén akkor kimaradt a cukkinis változat.  Nosza, akkor ugorjunk rá a pinterestre!  Találtam egy amerikai blogot, ahol  egy kevésbé egészséges bundába öltöztették

Török vàgott zsömle

Kép
Esti zsibbadt receptszörfözèsem egyik nagy kincse, egy Tuğba nevű török vlogger receptje, ez a zsömle. Annyi vàltozàs van benne hogy ő sütőporral kèszìti, èn èlesztővel.  Azòta a heti kenyèrsütès mellè kèszìtek ezekből egy tepsivel. Hozzávalók: 100 ml tej 100 ml víz 1 tk cukor 50 ml olivaolaj, kókuszolaj stb 1 csapott evk só 320 g liszt 7 g élesztő Elkészítés: A hozzávalók legyenek szobahőmérsékleten, vagy szánjunk még egy fél órát a kelesztésre. Öntsük össze a folyékony alapanyagokat, a cukorral és az élesztővel. Keverjük át, a lisztet a sóval vegyítsük. Adjuk hozzá. Össze kell gyúrni, néhány perc alatt megvan. Lehet, hogy ragadni fog, nem baj, majd később összeáll. Fedjük le egy konyharuhával és kelesszük duplájára, nagyjából egy óra.  Kelesztés után egy lisztezett pultra borítjuk és 6-8 részre osszuk. Attól függ, mekkora zsömléket szeretnél. A darabokat formázzuk meg. Először, lapítsuk ki palacsintának, majd gyöngéden tekerjük fel hosszában. Ahol találkozik a tészta a  végével, ott

Fahéjas fánk muffin

Kép
Kit érdekel, melyik fakkba rakjuk be, nagyon finom. Tegnap pörgettem a pinterestet és megláttam a képét, szerelem volt első látásra. Már ha itt tartunk, ízlelésre is. Csak összeállítottam a tésztát, szétosztottam és szűk fél óra múlva ott gőzölgött az asztalon. Még úgy is jól sikerült az állaga, hogy úgy döntöttem, kevert gabonákból (zab, rozs) készítem. Néhány hozzávaló kellett hozzá, megéri kipróbálni ha szereted ezt az ízvilágot. 1,5 bögre liszt 0,5 bögre tej 80 g zsíradék olvasztva 40 g cukor ()annyit raktam, de fölösleges bele, mert a felülete is cukros) 1 kk őrölt fahéj kevés őrölt szerecsendió 1 egész tojás fél csomag sütőpor + 2 evk cukor és ízlés szerint fahéj a végén a hempergetéshez Összeállítás: Keverd össze. Hosszabban: nincs sorrend, ahogy a kezedbe esik az adott hozzávaló, úgy jó lesz. Jól kikevered és oszd szét a muffin formába. Félig raktam meg a formákat, duplájára nőttek a sütőben, 11 db lett belőle. 170 fokon sütöttem légkeveréses, gőzölős sütőben, 25 percig. Am

Szàguld a roller Debrecenben

Kép
Sziasztok! Ez az írás minden reggel íródik a fejemben, az alatt a 10 perc alatt amíg suhanok, amikor jó az út, amikor érzed a hársfavirág illatát. Rollerezni nagyon jó dolog. Tavaly ősszel vettem meg több évnyi vágyakozás után a rollerem, amit azóta munkába használok. Volt előtte is néhány őrült futamom vele... mikor egyszer zuhogó esőben kellett mennem a házhoz, visszafele nem vettem észre egy 10x10-cm-es kátyút, amit ellepett a víz. A közepébe hajtottam, úgy estem bele az ott képződött pocsolyába mint egy béka, hasast csináltam. 34 éves vagyok és kevésbé büszkén vállalom, hogy nekem nem való a felnőttséget jelképező autóvezetés. Tudom, ha gyakorolnám, biztos meglennék valahogy, de nem is vágyom rá. A közeg, ahova bejárok dolgozni, minimum egy generációval idősebb ügyvédekből áll, ők mindig kérdezgetik, hogy miért nem autó? És ha vennél egy tragacsot?  Mivel lennék előrébb a városban? Állhatnék a kocsisorban, várva a lámpaváltást. Szerencsés vagyok, nem kell ingáznom. Pöföghetném ki a

Ízlés válogatja minek öltözteted: (tényleg) Gyors alaptorta néhány hozzávalóval

Kép
Sziasztok! találtam egy olyan tortareceptet, hogy ihaj! igazi jolly joker annyira egyszerű megcsinálni, még én is nekiálltam. A sógorom névnapja volt akkor, gondoltam, ha nem akarok Axe-ot vagy zoknit venni neki, valamit viszont annyira akartam adni. Tudjátok, nem  vagyok az a nagy társadalmilag könnyen mozgó ember, ellenben a hugom igen, ő emlékszik mindenki szülinapjára, gondol a névnapokra, évfordulókra stb. Z. mikor még csak magzat volt, már akkor kapott tőle gyereknapra ajándékot, vagy Emőke mikor hazahoztuk, kapott tőle üdvözlő csomagot. Emőke A KUTYA! Agyrém, hogy tud mindenre olyan jó ajándékot választani... szóval fogalmazzunk úgy, hogy nem egyenlő az ajándékozó és ajándékozott szerep. Ezért gondoltam, ha már nem jutok el vásárolni, akkor sütök N.-nak egy tortát névnapjára. Eperszezon van, volt, minden édesbe beletettem néhány huncut darabot. Így lett tejszínes epertorta. Csokoládéval, karamell krémmel, legalább ilyen finomnak gondolom. Vagy pisztácia masszával, PISZT

Kekszes morzsa süti - gyümölcsös ropogós napfény a nap bármely szakára

Kép
Sziasztok! Rég volt, ugye? De végre a jelenlegi kedvenc újításom összefűződik az e-mailes bejegyzésekből. Direkt nem léptem még be a munkahelyi géppel a blogra, nem akarom, hogy a munkaerkölcs kárára menjen. Hogy vagy mindig? Mi megvagyunk. Az elmúlt hónapom összekapcsolódott a 2020-as világvége- apokalipszis- pándémiával. Már türelmetlenül várom a vége főcímet. Biztos az univerzum érzékelte, hogy a nyugis, egyszerű életünk nem mutat párhuzamot a világban zajló eseményekkel. Próbálom úgy felfogni mint egy rossz viccet, de azért rányomja a bélyegét az alaphangulatra. Nem sok kedvem volt semmilyen emberi interakcióra, nemhogy írni. Nem halad a könyvem sem, este ha végzünk a napi rutinnal, szeretek recepteket nézegetni és jót nevetni egy steamingelős sorozaton, a "Hétköznapi vámpírokon". Nyugi, ez a mockumentory sorozat sokkal jobb mint a címének fordítása. Feltéve, ha nem vagy ellene minden ilyen témának, mert akkor csak felhúzod magad rajta. Ez a recept eljutott addig a fokig