Sárgaborsó főzelék

Sziasztok! 

Lehet, hogy a rekkenő kánikulában még gondolni sem tudtok a meleg kályhára, egy hívogató, gőzölgő főzelékre. De spoilerezek, lesz még október, november, amikor megörvendeztetheted magad ezzel az egészséges és aranysárga fogással. Bizony, nem kell túl sok a mosolygó pocakhoz. 

Nálunk szépen LASSAN csordogál el a július. Z. már önmagában programigazgató volt itthon, most kapott maga mellé egy szárnysegédet Sz. személyében. Mit ne mondjak, az egy gyermekes létforma így visszagondolva nem is volt olyan fárasztó. Őszintén szólva a régebbi önmagamat nagyon irigylem a gondtalansága miatt. De mint minden, ez az időszak is tovább ballag az életünkön, annyira gyorsan, hogy az eltűnő emlékekért néha fel kell csapnom a blog archívumát.

Szép ez a pici babás időszak a picurral, áldás ez a jókedvű, egyre nagyobb hangú kis emberke az életünkben. Azt mondják a okosok, hogy a második gyerek már nem olyan nagy élmény, mert az "elsők" - első átfordulás, első kacagás, első nyakig fosott body stb. - katarzisa már megvolt a nagynál. Vitatkozom vele, már olyan rég volt, hogy az agyam kitörölte az emlékeket és újra rá tudok csodálkozni és örülni neki. Halványan dereng, de a helyén csak a rutinosságom marad, konkrét emlék nem.

Ezt a főzelék házasságot az olyan sok kreativitásra sarkalló "kongó hűtő nagybevásárlás előtt" című helyzet idézte elő. Szárazáru mindig van itthon, olyan biztonságérzetet ad nekem mint a sütés esetében egy doboznyi dióbél a szekrényben. Ha van szárazbab és feles borsó akkor már olyan nagy baj nem érhet. A másik ok, hogy szeretek többféle zöldséget belefőzni minden fogásba, hogy a tápanyagok változatosan jelenjenek meg.  

Sárgaborsó

krumpli 

édesburgonya

leveskocka 

só, bors ízlés szerint

fokhagyma lereszelve 

Feltét: Cékla tócsni vagy marinált tofu

Elkészítés: 

Ugyanolyan nehéz mint egy sima sárgaborsó. Felrakod a vizet főni, beleöntöd a megmosott sárgaborsót. Ha felforrt a víz és elkezdett főni, belekockázol egy édesburgonyát és egy sima burgonyát. Főzöd még 20 percig, megsózod, leveskockát bele. Beállítod a sűrűséget, ha beton, felöntöd, belereszeled a fokhagymát. Darabosan szeretem benne a zöldségeket, ha téged zavar, főzd tovább.

A tofut hasábokra vágod, szójaszószból, gyömbérből, mézből vagy kevés cukorból, fokhagymából készítesz egy marinádot és kb. fél órára benne hagyod.

Ha kitálaltad a főzeléket, forrósítst néhány kanál olajat a serpenyőben. Ha jól átforrósodott, tedd bele a lecsöpögtetett hasábokat és vedd le a tűz erősségét, közepesre, hogy ne égjen le. Piríts rá egy kérget, oldalanként egy egy perc. Helyezd a főzelékre és díszítésként szórj rá petrezelyemzöldet. 

A maga ékegyszerű módján csodálatos és gyors ebéd.

 



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája