Kinder Bueno torta egyszerűsítve

 

Jeleztétek, hogy a néhány hónapja írt tálcás sütireceptem elkészítéskor nagy örömet szerzett nektek, ezúton köszönöm a visszajelzéseket. 

Képzeljétek, azt mondtam, eddig és ne tovább, nem vásárolok közel tízezer forintért tortát egy szülinapra. Nem. A rendelés akkor marad, ha az óvodába kell évente- most már 2x- mert azt a nyomást, hogy elég jó legyen nem akarom a torta minőségén látni.

Attól függetlenül szeretjük a szépet és most már megtaláltam azt a módszert itthon, amivel gyönyörű, magas tortákat lehet kreálni, ami nem más mint néhány átlátszó, formatartó fólia összeragaszva. Ha a cukrászoknak lehet használni, nekem is. 

Azt hiszem a miénk az egyik gyerekülés csomagolása volt újonnan, de épp megfelel a célnak, mert rugalmas, mégis erős, kb. 20 cm magas és tetszés szerint méretezhető, többször felhasználható.   

 A kislányom kapott egy drámai magas tortát, a férjem inkább a krémekért van oda, neki kihagytam belőle az emeletet, így az újjászülethet hamarosan mint csodálatos somlói galuska. Az sem rossz végzet.  

Így ha megengedő vagyok, bedobhatom azt, hogy egy torta árából 1,5 desszert jön ki. 

Zenei aláfestés a sütés terápiához: https://www.youtube.com/watch?v=vilRUEgkHGI

Miben csúfoltam meg az eredeti receptet: 

Egyszerűsítettem a torta alapját, nekem az a fehérjés lapos alap nem az a fundamentum, amit látni szeretnék egy torta alatt. Van egy olyan kevert tészta receptem amit nagyon szeretek, piskótaszerű tészta, de könnyebb elkészíteni.

Tudjátok, alvásidő, éjszaka a kisgyerekes tortasütő nagy barátja, így semmi olyan nem jöhet számításba, amihez gépet kapcsolsz be. A tejszínhab felveréséhez is a mama kézi pörgetős tejszínverője dukál.   

A krém: az eredeti recept 6 tojássárgájával készítette a krémet és egy pudingporral. Túl pazarlónak éreztem, így 1 db került bele az egyszerű főzött krémbe. 

Egyszerűbb is, gyorsabb is, szinte olyan, ami mindenkinek sikerülhet, még akkor is ha nncs sütés tapasztalata.

Előkészítés: 

0. lépés: 100 g diópucolás

Elsőnek jön az alap megsütése: 

200 g liszt 

1egész tojás + egy kósza tojásfehérje

60 g cukor 

80g vaj szobahőmérsékleten

180 g görög joghurt

fél csomag sütőpor

A cukrot keverjük habosra a vajjal, utána üssük bele a tojásokat. Dolgozzuk el. Ezután jön a sütőporos liszt, majd végül lazítsuk fel a joghurttal.

A torta alapját egy 24 cm átmérőjű kerek csatos forma adta. Az aljára becsippentettem sütőpapírt, az oldalát kivajaztam. Előmelegítettem 180 fokra a sütőt és 25 percig sütöttem. A közepe megemelkedett.

Mikor kivettem a tésztát, egy másik tepsiben szétoszlattam a megtisztított diót és a hűlő zárt sütőben a tökéletes módon átpirul energiafelhasználás nélkül.    

Megvártam, hogy teljesen kihűljön a tészta. 

Krém vonal:  

60 g liszt

5 dl tej

1 tojássárga

vanília aroma

50 g cukor

100 g vaj

Ha megnézitek ezt a klasszikus főzött krémet, láthatjátok, hogy alap dolgokból áll, ezt a mennyiséget később ketté fogjuk választani. 

A lisztet a lábosba szitáljuk, beletesszük a vaníliát és a tojássárgát. Elkeverjük és lassan elkezdjük felengedni a tejjel. Még hidegen. Az ikeás lapos rugós habverővel lehet szépen csomómentesre keverni a cseppalakúval esélytelen. Ha nagyjából ez megvan, akkor feltehetjük főni. Közben érdemes kevergetni hogy nehogy összesűrűsödjön az alja és megbarnuljon. 

Ha felforrt, olyan buborékok kezdenek rajta pukkanni mint egy bolti pudingon, a színe is hasonló, csak láthatólag természetes sárga. Addigra be is sűrűsödik, ez a hűléssel egyre jobban kijön. Fedjük le rgy fedővel és tegyük félre. 

Tudjátok várakozás közben lehet előkészíteni a díszítésnek való dolgokat, a habtejszínt jól behűteni, felszeletelni a tetejére a csokit, nutokát kenhető állagúvá tenni azzal, hogy a hűlő sütőbe rakjuk a lezárt üveget (tudod, hogy ne száradjon a levegőző rész).     

Ha a pudingunk kezd olyan kellemes szobahőmérsékletre hűlni, elővehetjük a vajat. Vágjuk kockára és fokozatosan dolgozzuk bele a krémbe. Fel fogja venni és gazdagabbá, krémesebbé teszi. 

Ha ez kész, felezzük meg a krémet. Az egyik marad ahogy van, vaníliásan, a másik viszont kap 20 g kakaóport és néhány kocka olvasztott étcsokoládét. Keverjük el jól. Langyos lesz még, ez a segítségünkre lesz, mert ha réseket kitölti és nem lesznek a végeredményben légbuborékok, ami csak a keret levételekor csúfoskodik.

Összeállítás: 

Ez az igazán látványos rész, amikor Z. szalad a fürdőszobába, hogy hozza a fellépőjét és segítség címen belekóstoljon mindenbe amit el tud érni, lehetőleg annyiszor, amíg nem szólok rá, hogy elég.

Elővesszük a kihűlt tésztát. Egy púpos kör alakú tortánk lesz. A púpot egy hosszú pengéjű késsel körbevágjuk. A fölösleg megy frissen tartó dobozba és felhasználástól függően a hűtőbe vagy fagyasztóba. Vagy ha magas tortát akarsz, akkor építsd be a 2 krém közé, mindenhogy jó.

Készítsük elő a támogató fóliát és állítsuk be szorosan a tészta köré, ragasztószalaggal rögzítsük. Tortatányér, tészta. Tetejét megkenjük nutokával, lehetőleg, hogy mindenhova jusson. Szórjuk le a gorombára tört dió harmadával. Erre jön a vajas keksz. A kontraszt miatt most rakom a vaníliás krémet. Erre jöhet az extra emelet, vagy ha nem akkor a vajas keksz - arra nutoka, dió szórás, 2. harmad.

Csokoládés krém ->vajas keksz. Ezen a ponton verjünk fel 200 ml habtejszínt 1 evk cukorral és egy habfixálóval. Ha kész, borítsuk rá végső rétegként. Óvatosan rázogassuk meg, hogy telítődjön és tűnjenek el az üregek. Óvatosan díszítsük, kakaóporral, csokoládé forgácsokkal, maradék dióval, kekszszórással épp amiből még maradt ki. A fóliában tegyük be a hűtőbe, egy éjszakára, de legalább néhány órára. Érdemes egy papírlapot rátenni a fóliára, hogy ne keményedjen össze a szárító levegőtől, ami a hűtőben van. 

Főzzetek hozzá egy kávét, fogyasszátok egészséggel és ne habozzatok repetázni belőle! 

     


 


 

 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája