Lemezes csigák
Csak épp akkor sikerül keményebbre, mikor megpróbálkozol azzal a bátorsággal, hogy elviszed vendégségbe. Nem vagyok a háziasszonyok gyöngye, de mentségemre legyen mondva igyekezem. Újév alkalmával gondoltam összekötöm a kellemest a szemrevalóval, sütök egy Pavlova tortát vendégségbe. De megkaptam itthon azt a kritikát, hogy az ilyen recepteket akkor durrantom el, amikor villantani akarok. Gyakorlatilag egy kirakat konyhatündér vagyok. Ellenben a saját családomat arra kárhoztatom, hogy egészséges és/vagy száraz "szemetet" egyen.
Ritkábban igaz, de kerül nálunk az asztalra somlói, gesztenye püré, tiramisu is, csak ilyen csata helyzetben a győzelem fontosabb, mint az objektivitás.
A Pavlova aznap este fel lett tálalva vacsora után, én protestáltam és csak akkor ettem belőle, amikor már senki sem látta. Másnap reggel pedig elkészítettem ezt a mutatós hulladékot.
Nos, egy ilyen kiszólás után elogndolkodik az ember, hogy miért érdemes törnie magát házi készítésű süteményekkel és legközelebb megveszem a testnek ténylegesen hulladék ipari rágcsát, mert nincs megbecsülve a munkám benne. Igen, előfordul, hogy tényleg száraz, szokott rosszul sikerülni, de mire találták fel a kávét és a habos kakaót?
De aztán felszívom magam, mert nem vagyunk egyformák és egy vélemény alapján ne legyek az a kövér, szemüveges kislány, akit ennyivel meg lehet ríkatni. Amúgy meg lehet, kevés elevenebb célpont van rajtam mint a főzés iránti odaadásom. Nem akarom a mártírt játszani, biztos szoktam én is ilyen prosztó lenni, de amíg nem tudok róla, úgy veszem, hogy nincs probléma.
Van egy török nő, Tugba, már több receptjét elkészítettem és mindig tanulok a csatornájából valami újat. Ez is tőle van.
30 g puha vaj
Elkészítés: A tejben elkeverjük a tejet és az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, sózzuk meg. Adjuk hozzá a tojást (1 egész és egy fehérje) és az olajat, a vizet. Keverjük bele az élesztőt. Gyúrjuk meg a tésztát, néhány percet dolgozzuk ki, hogy beinduljon a kelési folyamat.
Hagyjuk 40-50 percet pihenni. Közben, ha kíváncsiak vagyunk, néhány mozdulattal gyúrjuk át.
A kelesztés után van egy szép kelt cipónk. Mérjük le és porciózzuk ki.10-12 darab jön ki ebből a mennyiségből, akkorák mint a tenyerünk és a hüvelykujjunk együtt vagy kicsit nagyobb.
Elő a sodrófát és nyújtsunk egy függőleges, ovális alakot. Kenjük meg vékonyan vajjal. Függőlegesen csíkozzuk be, ilyenkor nagyon jó szolgálatot tesz egy pizzavágó, felgyorsítja a folyamatot. Az egyik alsó "sarokból" kezdjük feltekerni, átlósan felfelé. Amikor ez megvan, a végeket nyomjuk össze és helyezzük kipapírozott tepsibe, egymástól 2 ujjnyi távolságra. Csináljuk végig ezt a folyamatot és hagyjuk őket pihenni további fél órát letakarva.
Keverjük fel azt a plusz tojássárgát és sózzuk meg, pihentetés után kenjük le vele. Melegítsük elő a sütőt (aljába tűzálló tálkában forró víz) 185 fokra. Szórjuk le valamilyen maggal díszítésképp a tetejét. Mák, szezámmag, lenmag, választhatsz.
20-25 percig süssük amíg szép arany barna nem lesz a végeredmény. Kivesszük és tálalható. Ha másnapra marad, vágjuk ketté mint egy bagelt és töltsük meg sajttal, felvágottal, füstölt tofuval és nyomjuk be a pannini sütőbe pár forró percre. Csodálatos úgy is.