Joghurtos zabszelet gyümölcsösen


 Sziasztok! 

Boldog levélhullást mindenkinek! Eltelt szeptember első hete, zökkenőmenten ment az óvodába való beszoktatás, amitől rettegtem. A kismókus eszik, iszik, játszik, sőt már alszik! Amire én fél éve nem tudtam rávenni, az intézményi keret és a társaság rátudja. Nagyon boldog vagyok, hogy nem kell az ordító, földön fekvő gyerekemet az óvodáig is elhúzni, ez már dupla olyan távolság lenne, mint a bölcsinél.

Ez a hét diadala számomra. A másik, hogy rátaláltam erre a receptre, ami nekem már darabokban kedd óta kitart. A többiek nem értékelik ezeket a reggeli szeleteket. Nekik egy kakóscsigának több tisztelete van, ha már édességet kíván reggelire.  De úgy vagyok, vele, hogy így legalább több jut nekem. 

A gyermeki ízlés feltérképezéséhez viszont nem találok kapaszkodót: a reszelt sajttal töltött ovis zsömle (amiért megszakadt a szívem, hogy szegény, ezt kapják) fölött számtalan alkalommal elmondta, hogy mennyire finom, de erre ránézett és mondta, hogy nem hajlandó megkóstolni. Szerintem most van a pucér tészta korszakban és az önkormányzati étkeztetés tisztában van ezzel, vagy a napi penzumból ennyi jutott.

Reggel bedobsz a kávé mellé egy testesebb szeletet és legközelebb dél környékén leszel éhes. Jól tárolható a hűtőben, nem fog szottyosodni, ha sütőpapírba hajtogatva rakod. 

Hozzávalók: 


Morzsa/tészta alap:

100 g egész zabpehely
125 g liszt (az enyémben kb. 30 g volt igazán liszt, kókuszreszelék, darált zabpehely, napraforgómag, dió változó arányban a többi része)
70 g cukor
vanília
csipet só
1 tk sütőpor
115 g vaj (úgy vagyok vele, nem kell ez a sok zsíradék, legközelebb úgy akarom csinálni, hogy mondjuk 70 g vajhoz jön még egy tojás)
 
Joghurtos réteg:  
450 ml görög joghurt (10 % zsírtartalom)
2 evk kukoricakeményítő
30 g cukor

200 g gyümölcs

Elkészítés: 
A morzsát keverjük össze. Darabos legyen, mindenhova jusson a zsíradékból. A mennyiség 2/3-át nyomkodjuk egy 20x20 cm-es kis tálba, amit előzőleg sütőpapírral béleltünk ki. 
A joghurtot keverjük át a keményítővel és a cukorral. Használhatunk tejfölt is hozzá, ha nincs joghurt, én pont a múltkor vásároltam be belőle, kéznél volt. A sima joghurt túl vizenyős ehhez, ha csak az van, próbáljuk lecsöpögtetni a savót alóla, vagy még egy kanál keményítőt keverjünk bele. 
Készítsük elő a gyümölcsöt, lehet akármilyen idénygyümölcs is, az eredeti recept málnával készült. Most eperrel csináltam. Szórjuk a joghurt tetejére a gyümölcsöket, majd vegyük elő a megmaradt morzsát és szórjuk rá, közé végső simításként. 
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Toljuk be a művünket. Az eredeti 45 percet ír, de nem tartom szükségesnek. Nekem elég volt 35 is. De majd megnézed, neked melyik válik be, ha még remegős a joghurt, nem jó. 
Hagyd kihűlni, azután be kell tenni 2 órára a hűtőbe. Utána fogyasztható. Nem bírtam ki a hűtést, megkóstoltam langyosan. Úgy is nagyon finom volt. Örömömben vittem egy darabot a férjemnek, kérdezem milyen: morzsás. 
Ebben a percben tudtam, hogy nem kell osztoznom rajta.        

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája