Éjjel a hűtőben, reggel a sütőben: kenyér dagasztás nélkül





Sziasztok!
Rég nem találkozunk, sokszor jutott eszembe az írás, de hazudnék, hogy ha azt mondanám, hogy egyből ugrottam a gép elé, mert olyan közlékenységi rohamom volt. Nagyon nehezen szoktunk megint össze a 0-24-es együttlétre a kiscsajjal, mert a nyíladozó dackorszak és az "egyedül!" tipusú mennydörgések egy 2,5 éves szájából, aki már óvoda előtt nem alszik napközben... kicsit hosszú így 12-13 óra a várva várt fektetésig.
Nem akartam mást, csak bekapcsolni valami filmet és nem gondolni arra, hogy nem hagyhatjuk el a lakhelyünket, hogy meddig leszünk még így összezárva, nem találkozhatunk a családdal, nem vihetem játszótérre stb. stb. szerintem értitek, akkor nagyon sajnáltam, hogy elfogyott itthonról minden bor.   
Ahogy kezdett tavaszra hasonlítani az idő, egyre többet tudtunk kint tölteni a kertben, megszoktuk ezt az új életritmust, megszoktam, hogy nem tud jönni a nagymama, megszoktam, hogy az a másfél óra napközbeni pihenő már a haladás, fejlődés martaléka lett.
Most dagadtak a kezeim, mert egész délután a kertünket ástuk, közben a kiscsaj a szőke fürtjeit igazgatva játszásiból nyalogatott egy szerinte csokis nyalókát, ami jelen esetben az én egyik habverőm volt a konyhából.
Süt a nap, érezzük, hogy ez már nem csak a vágyálom amiről annyit beszélgettünk amíg a kis lakásban laktunk, ez már igazi giliszta, földrakás és talán hamarosan veteményes.

A világban a vécépapír zsákmányolás után az élesztő is elfogyott. Keresem a módját, más is, mert megszaporodtak azok a leírások, hogy miképp lehet élesztőt előállítani. Jelentem tesztelés alatt.  
De amíg a készleteim tartanak megosztanék veletek egy receptet, amit már több mint 4 alkalommal sütöttem meg és IMÁDJUK.
Még gyúrni sem kell, pedig az benne a kedvenc részem és élesztő takarékos, egy kocka élesztőből négy darab fél kilós kenyér jön ki. A szárítottnál pedig fél csomag kell.
Nekünk egy 250 grammos vekni egy nap, addig a másikat beteszem a fagyóba, hogy másnap elővéve ropogós friss legyen.

Hozzávalók 2 db veknihez:
500 g liszt
4 dl hideg víz
12 g friss, vagy 3,5 g szárított élesztő
1 tk só
kevés zsiradék, kb. 2 evk.
+ 5 dkg liszt szóráshoz



Előző este:
keverjük össze a hozzávalókat fakanállal, csiríz állagú förmedvény lesz. Nem gáz. Fedd le egy fedővel a tálat és rakd be éjszakára a hűtőbe. Nem ajánlom a pont méretes tálat, mert nőni fog a tészta, nagyobb kell, semmi konyharuha, mert borzalmasan ragad!

Másnap reggel.
Vegyük ki a hűtőből. Lisztezzük ki a pultot. Borítsuk rá a lényünket, kapargassuk ki a darabjait a tálból. Ne aggódjunk, hogy nyúlik-málik, az a dolga.
Formázgassuk, kezecskénkkel hajtogassuk, lapogassuk egymásra a tésztát, had fejlődjenek a buborékok. Vágjuk ketté a tésztát, a másik megy pihhenni vissza a tálba. Ahogy felveszi a lisztet, egyre kenyérszerűbbé válik. Fogjuk meg a 2 végét, hasa lesz, csavarjuk át és végül lisztezett, papírozott tepsire tesszük.   
Megismételjük a műveletet a másikkal. Pihenjenek kb. 40 percet letakarva. Valamennyit kel, kicsit inkább szétfolyik, de ez nem baj.
A sütőt 200 fokra melegítsük fel. Az aljába egy lábasban öntsünk forró vizet, mikor betesszük a kenyereket. Ettől lesz ropogós a héja, a gőz elengedhetetlen.
Minden nap tanul az ember, ha van egy kőlap forrósodjon az is, arra is tehetjük a sütőpapíron a kenyereket, jobban át sül. Legközelebb kipróbálom milyen lett úgy. Vagy csak elég jól kilisztezni és rátenni.
Summa summarum, 20-22 perc alatt gyönyörűen megsülnek. Nagyon jó állaga van a tésztának, érződik, hogy a van benne anyag.
Ha tehetitek, próbáljátok ki. 
 

Ez a kép egy olyan vacsorakor készült, amiket úgy hívok magamban: mikor rád mosolyog az élet. A kedvenc ételeim, frissen, paradicsomosan.
Jobb felső padlizsán mediterrán paradicsomos szószban, frissen sült házi tepertő, és jobbra egy új kedvenc, májas vagdalt. Olcsó, finom, kiadós.
Mindenhez statiszta tunkoló, ez a friss kenyér. Ilyen alkalmakkor érzem, hogy nagyon szerencsés vagyok.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája