Nagycsaládos aranygaluska
Sziasztok!
Az agyamban most csakis Elena Ferrante regényfolyama kavarog, teljesen legyűr, ha lopok magamnak egy kis időt és foglalkozom vele. De a kötelesség... a család akkor is meg fogja kérdezni teljesen jogosan, hogy: na, mit eszünk?
Tegnap előre haladtunk abban, hogy egy tételt kipipálhatunk a használatba vételhez vezető úton. Ennek folyományaként az apukák jöttek nekünk segíteni, mint az elmúlt években annyiszor.
Azt akartam, hogy mindenki elégedetten csettintsen egyet ebéd után, hasonló felkiáltással: - De jót ettem, estig biztos nem leszek éhes!
A zöldségekkel gazdagon megrakott húsleves megágyazott a célomnak, másodiknak egy klasszikus házias desszertet találtam ki, diszkréten elsomfordálva a rántotthús-krumpli-savanyú uborka szentháromsága mellett.
Így sem panaszkodott senki.
Ez a galuska egy igazán terjedelmes adag, szépen kel és még szebbre megsül. Eddigi legjobb eresztésem. Paradox módon ennek sokkal lazább és "szaftosabb" a tésztája mintha telenyomtam volna plusz tojással, margarinnal stb. Gazdaságosabb is.
Legalább 6 felnőtt ember jól lakik vele.
Ilyenkor ha desszertet készítek és leírom ide, mindig eszembe jutnak azok az olvasók, akiknek esetleg elvárása van hogy ne használjak cukrot, mert más életmódot folytatok és emiatt hiteltelennek érzem magam.
Nagyon szeretek tésztát gyúrni, emiatt nem fogok lemondani arról, hogy a családomnak hagyományos módon készítsek valamit, attól mert én a megkóstoláson kívül nem eszem sokat belőle. Ők elvárják a fehér lisztet, a cukrot és a tejterméket, attól, hogy én nem értek vele egyet, mindenki döntése, hogy mit vesz magához.
Sőt, nekem sem a saját döntésem, hogy ezeket eszem e. Ha csak az van otthon, tudom, hogy nem választanám, mégsem szeretek éhen maradni.
Hozzávalók:
75 dkg liszt
30 g élesztő (1 tk cukorral futtatunk)
1 tojássárga
50 g cukor
összesen 4 dl tej
só
Ha száraz lenne a tészta, írtak a receptben olyat, hogy 1 evk tejföllel lehet összefogni, de nekem nem kellett .
Vanília sodó:
5 dl tej
1 tojássárga
étkezési keményítő
cukor
só
vaníliás cukor vagy aroma
+ 200 g dió, kb 80 g cukorral megdarálva. Vaníliás cukorral. Mazsolát is szórtam közé.
15 dkg margarin
Elkészítés:
A tejet melegítsük meg, keverjük bele a cukrot és futtassuk fel az élesztőt. A lisztet megsóztam, belekevertem a cukrot. A tojássárgát a tejbe ütöttem bele, hogy ne hidegen érjen a liszthez.
A lisztbe belekevertem a tejet és átgyúrtam, összesen lehetett kb 10 perc ez a lépés. Ha ragadósnak éreztem, akkor kevés liszttel megszórtam, a pulton gyúrtam át.
A végeredmény egy csodálatos, ruganyos tészta.
Letakarva kelesztettem 40 percet, duplájára kelt. Akkor még egyszer átgyúrtam néhány percig. Visszaraktam kelni még fél órára.
Előkészítettem a tepsit hozzá. Sütőpapírral takartam le egy nagy tepsit, a közepére rendeztem, kb. 30*30 as felület kell neki, hogy ne száradjon ki.
A diót megdaráltam a cukorral, osszuk ketté, hogy ne fogyj ki belőle a 2. körre sem. Felolvasztottam a margarint.
A tésztát megfeleztem és kinyújtottam újjnyi vastagra. Egy kávéspohárral szaggattam köröket és félholdakat, kinek mi a szimpatikus.
Először mentek a margarinba, utána a dióba. Ha kész volt egy sor, közé szórtam a mazsolát és jöhetett a következő. Lazára hagytam, mert így is még nőttek. Összesen lett 2,5 sor.
Hogy ne égjen meg a tejete és ne száradjon, letakartam sütőpapírral.
180 fokra betettem sülni, előmelegített sütőbe. Alul egy gőzőlgő tálnyi víz, hogy még szebbek legyenek.
25-30 perc letakarva, ha igényed van rá, leveheted a végén a papírt, hogy pirultabb legyen, de szerintem fölösleges.
Vanília sodó:
Sok helyen egy felhígitott vaníliás pudingot jelent a sodó. Hát, nálam nem. Meg nem is volt kedvem elmenni egyért a boltba, mert reggel kifelejtettem a listámról.
Itthon kiviteleztem a dr Oetker féle pudingot és szerencsés napom volt, mert sokkal gusztososabb is lett mint egy puding.
Annyi a lényeg, keress egy jó keverőt, mert különben csomós lesz. Kézi keverő, lapos és félkör alakban fel van tekerve egy rugó rá, nekem ez vált be. A többi fabatkát sem ér. Rakd fel melegedni a tejet, tedd bele a keményítőt, ahogy szeretitek a sűrűséget és várj amíg elkezd összeállni. Ez lehet 2-4 evőkanálnyi.
A cukrot és a vaníliát keverd bele. Végig ott kell lenni, folyamatosan keverni, nehogy leragadjon.
A kritikus pont a tojás, ha nem vagy elég gyors az elkeverésnél vagy túl forró a tej, nem krémes lesz, hanem rántotta fog úszni a tejcsiben.
Gyors mozdulatokkal kell eldolgozni és csodaszép lesz.
Reszelhetsz bele kevés citromhéjat. Felhasználásig fedővel takarva kell tárolni és tálalás előtt átkeverni.