Az a galádul egészséges csokipuding!

Sziasztok!
Tudjátok, nálunk van amikor nem nevezzük nevén a dolgokat, felöltöztetjük őket. Nem azért, hogy hazudjunk a kis mókusnak, hanem jobb hozzáállást teremtsünk, pozitív hangulatot annak, ami nem mindig az.
Így lett nálunk a c vitaminból cukorka, a köptető szirupból kóla (igen, már megkóstolta magától, alig tudtuk a poharat kicsavarni a kezéből) és a kakaós zabkásából csokipuding.  
Nem csak én csinálom ezt, a piac is próbálja úgy alakítani a termékeit, hogy legyen kedve a gyerekeknek, felnőtteknek megenni. Például vegyük a joghurtot. Az a szabad rablás, ami a hűtőpultokban folyik, az jó példa erre. Miről beszélük?
Van egy alap, fehér,savanykás termék, amiről azt mondják, hogy jót tesz az egészségünknek, mert sok benne a kálcium és a d vitamin. Először tettek bele gyümölcsöt, mert valljuk be, nem egy olyan termék aminél vissza kell magad fogni, hogy felfald. A gyümölcs az, cukorral meg főleg, mert az édes jó, melengető dolog. Nem hiába magas az anyatej zsírtartalma, olyan 8-10 %, az annak megfelelően édes is.
A kölköknek nem volt elég. Amikor gyerek voltam jött a beleborítós joghurt, amibe tehettél gabonapelyhet, cukorkát, csokigolyót mert kell valami plusz, még édesebb.
Az elmúlt 5-8 évben megjelentek azok a darabok, amit a pixar vagy a disney megtámogatott az aktuális mesével és rányomta az egyébként fehér műanyag dobozra. Mert egy Elzás joghurtos dobozt könnyebb kidobnia a kukába.
Minden evoluciós lépés a csomagoláson adott egy plusz szorzót ahhoz, ami végül egyre kisebb tégelyben egyre kisebb arányban van jelen a termékben. El tudom elképzelni, hogy nem tudom a kiscsajjal megbeszélni, hogy neki erre nincs voltaképp szüksége.
Egy kiút van a fogyasztóvá nevelés ördögi köréből. Meg tehetem, hogy kárálok amiatt, milyen túlárazott, fölösleges egy termék, vagy olyan jót csinálok, igazi ízekkel, hogy ha megkóstolja a nagyüzemit hiányozni fog neki valami.
A pénz a zsebéből! Bocs ezt nem tudtam kihagyni, de értitek a komoly részét.
Mindenesetre, így született meg az a receptnek mondható egyszerű desszert féleség, amit egykori marketinges lévén elneveztem csokipudingnak.
Olyan mérges lettem, nem a cégekre, az emberekre, hogy benyalják, zab puding néven a lenti recept, akciósan 200 ft. por alakban árulják, kb. 40 g. Egy fél KILÓS zabpehely akciósan 150 ft.
Mit gondolsz hány ilyen elven működő, lehúzó terméket találnál a kamrádban?

Mindannyiunk kamrájában van pudingpor. A pudingokat gyártók a kukorica keményítőhöz adnak vanília aromát és sárga színezéket és azt veszed meg kis csomagokban. Ezt most meglovagolva a gluténérzékenyeket, diétázókat, tudatosan élőket megcsinálta más keményítővel. Az már nem 50-60 ft mint egy sima pudingpor, mert ugye ez nem olyan snassz.    
Az a lényeg, kb 30 forintból (sokat mondtam) kihozható a 200 forintos zabpuding, ha egészségeset akarsz csinálni a családodnak.

Hozzávalók: (2 kis tányérral csináltam, elvégre ez egy nasi, egy felnőtt adag) Ha több kell, felszorzod a mennyiségeket.
2 evk zabliszt
2 tk kakaópor
vanília aroma
1,5 dl víz, attól függ mennyire folyósan szereted lehet több is
sztívia/cukor/méz

Elkészítés:
A zabot és a kakaót keverd össze, öntsd fel a vízzel, vanília bele. 2 percen belül elkezd az a kevés víz forrni és megszívja a zab. Nevetségesen könnyű. Kész.
Ha torokfájós a gyerek, kevés hűlés után keverj bele 1 tk mézet (bújtatott egészség ha nem issza meg a teát) vagy sztíviát, vagy akármit, ami édesíti.
Tedd ki kis tálkába és díszítsd ízlés szerint. Erre kókusztejszínt raktam és kevés díszítő cukrot, mert minden süti ünnep és csakis a kép kedvéért beletűztem egy kekszet, Z. imád tunkolni.




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája