Édes, narancsos sütőtök leves


Sziasztok!
Az élet sokszor bebizonyította már nekem, hogy az ember akkor tudja a legtöbb kreativitást kicsiholni magából, ha rá van kényszerítve. Nálunk most a hétvége vendégeskedésből és születésnapból állt, a szokásos rohanás mellé, így nem volt arra opció, hogy elmehessünk vásárolni, sem egyedül, sem családosan. Így történt meg, hogy hétfőn álltam a kimerült hűtő előtt és rohadtul nem tudtam mit főzzek. Azóta sem nagyon hoztam be magam, most éhezem a kiszámíthatóságra és a rutinra az életem/életünkből, mert görgetjük magunk előtt a sok feladatot és nincs kiszállás, nincs hogy akár egy estére tojunk bele az egészbe és azok az emberekké visszaváltozunk, akik voltunk a kezdetekkor, a kapcsolatunk "kampányidőszakában".
Múlt hétről maradt egy sütőtök fele, úgy gondoltam, ő fog kihúzni a slamasztikából és a végeredmény egy szerencsés házasítás lett, olyannyira, hogy a visszajelzések is tükrözték.

 
Hozzávalók:
300 g hámozott, kimagozott, felkockázott sütőtök
2 evk méz
2 evk zabliszt
50 g mazsola
fahéj, szegfűszeg
egy narancs leve belefacsarva (még kiegészítettem egy kis narancs aromájú sziruppal, biztos ami biztos)
vanília
opcionális: tejszínhab/növényi hab a tetejére
1 l víz

Elkészítés:
A tököt hámozzuk meg, vágjuk fel tetszőleges darabokra és tegyük a melegedő vízbe. Tegyük bele a szegfűszeget, a mazsolát, a fahéjat. A szegfűszeg nem baj, ha egészben van, felpuhul és azt is belepürésíthetjük, vagy eleve őrölve, nem számít.
Lassú tűzön főzzük puhára. Vegyük elő a botmixert és turmixoljuk össze. Adjuk hozzá még a forró leveshez a zablisztet, a vaniliát keverjük el. Mikor kicsit hűlt, adjuk hozzá a mézet és a narancs kifacsart levét, illetve az aromát/szirupot.
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája