Texasi tűzgolyók

Sziasztok!
Lehetne gömbvillám is, de a theátrális szóhasználat nem az asztalom. 
Az utolsó bejelentkezésem óta már majdnem egy hónap telt el, de ki számolja? Valószínűleg csak én magam, a köszönés hetek óta várakozik az oldalon, várva a folytatást. Hiányérzetem volt, mérges voltam magamra, mert estére már nem foglalkoztam értelmes dolgokkal, csakis olvastam, vagy még rosszabb: csak elcsösztem az időmet a 9gag-en, mert mentálisan nem voltam többre képes.

Valahogy a gyerekem délutáni ébresztőórája úgy vagy összehuzalozva, hogy megérzi, mikor akarok melléülni valami magános dolognak, ugyanis a főzés és takarítás nem annyira az önző kategóriát gazdagítják.
A csodálatos melegedő idő kihozza belőlem a pozitivitást és egyre kevesebb időt töltünk a lakásban, csak annyit, amennyi a cipő és a pulcsi felimádkozása a kiscsajra. Ugyanis ő mostanában rájött, hogy a dráma a vérében van és nem fél használni.   
Ahogy a múltkor leírtam, hogy most már olyan anya vagyok, akit a gyerekem mellett akarok látni, khm volt két idilli hetünk. Szép volt. Azóta emelte a tétet. Úgy próbálom felfogni, mint egy játék szintjeit, ha otthonosan mozgok egy skálán, a folyamatos fejlődés mindig újabb és összetettebb feladatokat fog elém lökni.
Most már megint egész jól kezelem a helyzetet, értsd napi 1-3 alkalommal esek ki a nyugalmamból (amikor őszintén sajnálom, hogy nem tudok rágyújtani, mert már rég leszoktam), ezt úgy veszem, hamarosan idillinek mondhatom a kapcsolatunk. Vagy mennydörgősnek, attól függ milyen lábbal kel fel őnagysága.
A hosszú és nem túl témába vágó bevezető végén rátérek az írásom tényleges okára, ez a recept, most a kedvencem! Ahogy ma miden falatot megköszöntem ebédkor, nem húzhattam tovább, hogy megosszam veletek. Isteni finom másnap (is). Jobb.
Mivel P. fellázadt a bolognai szósz készítése ellen, amit én lábasból képes vagyok megenni egyedül, most már friss ropogós salátába csavarva, szivarozást imitálva.
Valamit ki kellett találnom, ha gyors és paradicsommal megöntözött ételért kiált a kis szervezetem. Amikor egy hasonló ételt láttam a pinteresten körvonalazódott ez a recept. 
Ez elég gyorsan elkészül (cirka 45 perc), gyönyörű ahogy sisteregve az asztalra teszed a forró serpenyőben, tunkolásra invitál és garantáltan elűz minden készülődő betegséget, mert úgy felmelegít.
Öntöttvas serpenyőben készül, tűzálló tálban is jó, de akkor eggyel többet kell mosogatni. 

Húsgolyók:
500 g darált hús (nekem a marha a favorit, de disznóból is finom)
1 tk só
1 tojás
1 kk őrölt köménymag     
kevés bors
extra: 1 tk füstölt paprika (arra emlékeztetnek az ebből készült ételek, mintha szabadtűzön készült volna)
aprított petrezselyem

A szósz:
500 ml passata sűrűségű paradicsomszósz
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
2 db erős cseresznye paprika
aprított petrezselyem
1 tk só
diónyi zsír

Tetejére : sajt vagy tojás

Elkészítés:
A golyókkal kezdjük, hogy kicsit összeálljon mire sorra kerülnek.
A hozzávalókat keverjük össze és tegyük félre.
A szósz: A zsíron dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, reszeljük bele a fokhagymákat, adjuk hozzá a babérlevelet és sózzuk. Néhány perc után adjuk hozzá a paradicsom szószt és főzzük össze. Az erős paprikákat magházukkal együtt vágjuk nagyobb darabokra és adjuk a szószhoz.
Ha nem akarunk nagyon csípőset csak apránként adjunk hozzá keveset és álljunk meg ha elég. Ahogy összefőnek a hozzávalók, úgy lesz egyre erősebb! Már jártam úgy, hogy első nap még éppen elment, de másnapi melegítéskor erősebb lett. Majd étkezésnél is pótolhatjuk, ha tökös gyerekek akarunk lenni. Nekem a kettő bevált, másnak lehet semmi. Kísérletezz!!
Amikor látjuk, hogy a szósz elkezd sűrűsödni, zárjuk el a tüzet. Formázzuk meg a golyókat s tegyük a vörös lávába. Amikor elkészültünk tegyük be a serpenyőt a 170 fokon üzemelő sütőbe, légkeveréssel, 20 percre.
Az idő leteltével vegyük ki és az utolsó 5-8 percre tegyük vissza úgy, hogy reszelünk rá sajtot, vagy toljuk félre a gombócokat és üssünk közé 2-3 tojást.

Köretek:  A család többi tagjának sült krumplit, párhuzamosan sütőben sülve addig elkészül mint a hús.
Saláták, párolt zöldségek, télen sütöttem hozzá sütőtököt, céklát és az abszolút kedvencemet, a zellert. Ma ebédre köretnek sárgarépát szeleteltem fel hozzá vékony szalagokra a zöldség hámozóval, nagyon adta.
Savanyúságok, olajbogyó, friss kenyérrel tunkolva a forró paradicsomos csípős szószt. Egy testes vörösborba kortyolva úgy érzed majd, hogy ilyen vacsorával az élet királya vagy.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Walipini: medencének indult, üvegház lett belőle

Kender: egy "magasröptűbb" építőanyag

BBQ csirke sütőben sütve

Walipini: tervezés

Komposzt kazán, az erjedés magasiskolája